– Når noen går imot et vedtak som er gjort av det høyeste beslutningsorgan, enten det er en idrettsorganisasjon eller en annen sammenheng, så er det et stort tillitsbrudd.
Det sier Terje Johnsen, som er leder i sykkelforbundets Region Sør. Han føler seg lurt av styret i Norges Cykleforbund (NCF).
For i forkant av VM i Bergen overførte de 4,5 millioner kroner av Sykkel-Norges penger til en konto i Sveits.
Med underskudd og ubetalte regninger etter VM i Bergen, er spørsmålet om de får pengene sine igjen.
– Stikk i strid med vedtaket
I forbindelse med sykkel-VM ble det norske forbundet bedt om å garantere for 500.000 euro (omtrent 4,5 millioner kroner) til UCI.
Dette ble tatt opp på Forbundstinget, som er norsk sykkels høyeste organ, i februar 2016. Der ble følgende vedtatt:
«Forbundsstyret foreslår at det settes av fem millioner kroner som bundet egenkapital på egen konto, som sikkerhet for en bankgaranti overfor UCI i samband med VM i Bergen».
IRRITERT: Terje Johnsen i Region Sør mener NCF gikk bak ryggen på Forbundstinget da de overførte 4,5 millioner kroner til en konto i Sveits.
Foto: Arne Frank SolheimMen istedenfor å kjøpe en bankgaranti, kjenner NRK til at styret i sykkelforbundet overførte pengene til en konto i Sveits.
– At pengene er overført til en konto i Sveits, er stikk i strid med det som ble vedtatt på Forbundstinget av grasrota i Sykkel-Norge, sier Johnsen.
Vil ikke si hvem som eier kontoen
NRK har bedt om en kopi av kontoføringen, men sykkelforbundet har foreløpig ikke villet gi NRK innsyn i et bilag som viser hvem som eier kontoen i Sveits.
Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen bekrefter likevel at pengene står på kontoen i Sveits.
– Vi har inngått et samarbeid med UCI fordi de skulle ha en garanti for sykkel-VM.
– Er det UCI sin konto?
– Vi har satt pengene på en konto. UCI må snakke med oss for å få ut de pengene. Pengene er ikke brukt.
– Det er et enkelt spørsmål. Er det NCF sin konto eller er det UCI sin konto?
– Vi har satt inn pengene på en konto i Sveits, svarer Tiedemann Hansen.
Vage svar fra UCI
SYKKELFEST: VM i Bergen ble en sportslig suksess, men arrangementet har bydd på økonomiske utfordringer.
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFPEtter avtale med UCI skal pengene, som altså er bundet egenkapital for Norges Cykleforbund, tilbakeføres til forbundet 90 dager etter sykkel-VMs slutt.
– Vi får tilbake de 4,5 millioner kronene 24. desember, sier Tiedemann Hansen.
Som kjent styrer VM i Bergen mot underskudd, og skylder blant annet UCI rundt to millioner euro (nesten 20 millioner kroner) i lisenspenger, ifølge Tiedemann Hansen selv.
På spørsmål fra NRK om de vil tilbakeføre 4,5 millioner kroner så lenge de ikke har fått lisenspengene, er UCI svært vage i svaret.
– UCI var overveldet av støtten VM i Bergen mottok fra folket i Bergen og andre steder, og er glade for at arrangementet ble en fantastisk reklame for Bergen og Norge. UCI har gjennomført en økonomisk konsekvensundersøkelse for arrangementet, som vi ser frem til å motta og dele med sentrale interessenter.
UCIs hovedkontor ligger for øvrig i Sveits.