Hopp til innhold

Vil stramme inn telefonsalg

Forbrukerminister Solveig Horne (Frp) vil stramme ytterligere inn på telefonsalg. Men Forbrukerombudet er usikker på om tiltakene er strenge nok.

Solveig Horne

Forbrukerminister Solveig Horne (Frp) foreslår å begrense telefonsalg til forbrukere som har reservert seg mot dette.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I dag er det tillatt å ringe til folk som har reservert seg mot telefonsalg, dersom forbrukeren har samtykket, eller har et kundeforhold til selskapet som tar kontakt.

Det vil forbrukerministeren endre på, og hennes nye forslag er følgende:

Reserverte kunder må gi direkte samtykke til én aktør for å bli oppringt, og telefonselgere kan ikke ringe til eksisterende kunder som har reservert seg, uten samtykke.

– Telefonsalg oppleves som en påtrengende form for markedsføring, og det rammer forbrukere som har tatt et aktivt valg om å ikke bli kontaktet av telefonselgere. Derfor foreslår vi å stramme inn reglene, sier statsråd Horne.

Hadde håpet på flere innstramninger

Dét er et viktig tiltak, mener Forbrukerombud Gry Nergård. Men hun skulle gjerne sett at forslaget også omfattet veldedige organisasjoner, noe det ikke gjør.

I fjor høst avslørte NRK at Grimstad-firmaet Artisti Tale, som henvender seg på vegne av en rekke veldedighetsorganisasjoner, brukte salgsmetoder Forbrukerrådet og stortingspolitikere kalte forkastelige.

Gry Nergård

Gry Nergård mener de nye reglene også bør gjelde for telefonselere som selger på vegne av veldedighetsorganisasjoner.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Fordi firmaet selger lodd for veldedighetsorganisasjoner, blir de ikke omfattet av Hornes innstramninger. Det reagerer Nergård på.

– Disse innstramningene gjelder ikke frivillige organisasjoner, så det er en ting vi virkelig hadde ønsket. Vi ønsket også at de hadde innført en skriftlig bekreftelse når det gjaldt frivillige organisasjoner, slik man har med vanlig telefonsalg i dag, påpeker hun.

Skal vurdere de nye endringene

Forbrukerombudet ville etter NRKs avsløringer ha et totalforbud mot telefonsalg. Nergård skal nå gå gjennom høringsnotatet for å se om hun fortsatt vil stå for et totalforbud.

– Vi skal gå gjennom og se om innstramningene som er gjort er nok til at vi eventuelt vil gi slipp på kravet om totalforbud, sier hun.

Ved forrige revisjon av regelverket for telefonsalg i 2009 kom en rekke innstramminger. Men med rekordmange klager på telefonsalg i 2014, uttalte Horne at det var behov for nye lovendringer.

– Ethvert regelbrudd er uakseptabelt. Vi vurderer behovet for endringer. Vårt mål er at regelverket skal sette tydeligere grenser for når forbrukerne kan kontaktes per telefon, sa hun den gang.

Det nye høringsnotatet fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har frist i oktober, og partiene skal fremover vurdere om de foreslåtte innstramningene er nok. I fjor spurte stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) forbrukerministeren hva hun ville gjøre for å få bukt med kritikkverdig telefonsalg.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) påpeker at høringsnotatet kun er et utkast til ny lov. Fremover håper han regjeringen vil lytte til innspillene som kommer.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ropstad har nå lest høringsnotatet. Han er enig i Forbrukerombudets kritikk.

– De tilfellene vi snakket om sist er uakseptable, det regner jeg med alle andre også mener. Og da må vi jo se hva vi kan gjøre for at særlig eldre mennesker slipper den type telefonhenvendelser. Tiltakene som blir foreslått er et steg i riktig retning, men da hadde det også vært bra å ta med alle forslagene, slik Forbrukerombudet påpeker, sier Ropstad.

NRK Sørlandet
Spiller nå
På innsiden av Kunstsiloen 01:06
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 2,01 kr
Dyrest kl. 18 2,74 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %