Hopp til innhold

Telefonselgere reagerer på sjefens uttalelser

Ledelsen i callcenteret Artisti Tale sier de ikke har godkjent salgsmetodene som er blitt brukt i deres selskap. – Det mener vi er feil, sier tidligere telefonselgere i selskapet. De mener manusene er brukt i årevis, og at ledelsen må ha vært godt kjent med dette.

Loddbibel

Det dukker stadig opp nye dokumenter som skal ha blitt delt ut til telefonselgere. «Loddbibelen» er en av disse.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

NRK avslørte nylig at telefonselgere i Grimstad har brukt salgsmetoder Forbrukerrådet kaller forkastelige.

Telefonselgerne har henvendt seg på vegne av en rekke store organisasjoner og foreninger med hensikt å selge lodd for ulike veldedighetslotteri. I den forbindelse har de fått utdelt en rekke manus og instrukser. Driftssjef i Artisti Tale, Eirik Eide, uttalte da at disse var noe han aldri hadde sett før.

– Disse arkene har aldri vært i mine hender. Jeg er sjokkert over innholdet i det jeg leser, og dette er noe vi tar sterk avstand fra, uttalte driftssjef i Artisti Tale, Eirik Eide, da han fikk se dokumentene NRK sitter på.

Det får tidligere telefonselgere i Artisti Tale til å reagere.

– Umulig at han ikke kan ha visst om dette

– Når jeg leser dette blir jeg kvalm. Driftssjefen har vært på avdelingen vår ofte, og han har stått over oss og overhørt samtalene våre. Disse manusene mener jeg han har visst om hele tiden, sier tidligere ansatt Tone Norum, som forteller at hun fikk utdelt de samme manusene da hun jobbet på selskapets avdeling i Lillestrøm.

Tone Norum

Tidligere telefonselger i Artisti Tale, Tone Norum, sier hun blir kvalm når hun leser driftssjefens uttalelser.

Foto: Privat

Og telefonselgeren er ikke alene. For å dobbeltsjekke opplysningen har NRK snakket med åtte tidligere selgere i selskapet. Vi har også snakket med en selger som jobber i selskapet nå. Alle bekrefter historien uavhengig av hverandre.

De tidligere ansatte forteller at de omtalte salgsmetodene er brukt i årevis, og at dette er noe de mener driftssjefen må ha vært godt kjent med. Samtlige telefonselgere NRK har snakket med påstår at ledelsen lyver når de sier de ikke har visst om dokumentene.

– Jeg mener det bare er tull. Eide har selv stått over meg og rost meg for samtalene mine. Jeg har brukt dissemanusene hele tiden, og Eide har vært innom flere ganger mens vi har jobbet. Jeg er 100 prosent sikker på at han kan manusene inn og ut. Noe annet mener jeg er umulig, sier en annen tidligere telefonselger, Per Christian Folkmann, som i likhet med de andre har fått utdelt de samme dokumentene.

Telefonselgerne forteller om flere grove hendelser på arbeidsplassen. Blant disse er latterliggjøring av eldre mennesker gjennom telefonsamtaler som tidligere har blitt tatt opp på bånd. Disse har så blitt spilt av på høyttalerne i lunsjpausen, og de «morsomste» samtalene har jevnlig blitt brukt som underholdning for telefonselgerne på jobb. Telefonselgerne sier de også skal ha fått beskjed om å gjemme manusene når veldedighetsorganisasjonene kom på befaring, for så å ta dem frem igjen så snart befaringen var over.

Driftssjef Eirik Eide sier selskapet ikke kjenner seg igjen i påstandene.

– Det er en beskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i. En insinuasjon om at det systematisk sirkuleres uautoriserte dokumenter som gjemmes unna ved besøk, er uhørlig. Vi jobber ikke slik. Det er uetisk. Jeg gjentar - vi jobber ikke slik, sier driftssjef Eirik Eide.

Ledelsen i Artisti Tale bekrefter at de har funnet ut hvem som har skrevet dokumentene. Men de står fast på at det er skrevet uten deres samtykke.

Sa opp jobben på grunn av ubehag

Helene Erlandsen fra Grimstad har tidligere arbeidet hos Artisti Tale. I tillegg til manusene har hun blitt tildelt en «loddbibel». I denne står det blant annet: «Argumentene må være kjappe og harde slik at kundene kjenner det i magen. Det skal gjøre vondt å si nei når du kommer med argumentet».

Erlandsen mener manusene og salgsmetodene som ble brukt var så grove at hun etter hvert følte seg ukomfortabel.

– Jeg begynte med en ekstrajobb i hjemmesykepleien parallelt med telefonselgerjobben. Jeg kom da hjem til de samme eldre menneskene jeg ringte til som telefonselger, og jeg fant loddene liggende flere steder. Det ga meg såpass dårlig samvittighet at jeg besluttet å si opp hos Artisti Tale.

Som driftssjef er Eirik Eide på jevnlige befaringer på selskapets avdelinger. Derfor synes Erlandsen det er merkelig at han påstår han ikke kjenner til dokumentene. Eide kjørte umiddelbart fra Østlandet for å ordne opp da han ble gjort oppmerksom på saken forrige uke.

Helene Erlandsen

Tidligere ansatt, Helene Erlandsen, sier hun synes driftssjef Eirik Eides uttalelser er latterlige. Her foran selskapets avdeling i Grimstad.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

– Jeg synes det er latterlig at han sier han aldri har sett dokumentene. At han ikke har sett dem når de har ligget strødd overalt mener jeg er usannsynlig, sier Erlandsen som forteller at hun fikk beskjed om å legge samvittigheten igjen i døra hver gang hun kom på jobb.

Erlandsen jobber nå i et annet callcenterfirma, som forøvrig ikke driver på vegne av veldedighetsorganisasjoner.

Kjenner seg ikke igjen i beskyldningene

Eirik Eide sier på sin side at påstandene ikke er sanne.

– Jeg kjenner meg igjen i påstanden om at jeg er tilstede på arbeidsplassen, hvor jeg gir både veiledning og ros, men ikke på grunn av feil manus eller aggressive samtaler slik det insinueres. En slik påstand gjør meg både opprørt og litt sint. Jeg skulle naturligvis ha oppdaget de uautoriserte dokumentene, og det er noe jeg betaler for nå med slike påstander.

På tross av at alle telefonselgerne NRK har snakket med sier de har fått tildelt de samme manusene, mener Eide fortsatt at det kun er snakk om enkeltstående tilfeller.

– Å jobbe med telefonsalg er ikke enkelt. I denne saken er det snakk om enkeltstående tilfeller av uautoriserte manus med utilgivelige formuleringer. Det unnskylder ikke at uautoriserte dokumenter har blitt videreformidlet utenom våre interne rutiner for dokumentkontroll. Det beklager vi sterkt, og det er noe vi har tatt tak i.

Driftssjefen vil ikke kommentere hvilke konsekvenser saken vil få for personen som har forfattet de kritikkverdige manusene.

null
Spiller nå
AnneMa liker ikke Digipost! 01:22
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,29 kr
Dyrest kl. 18 1,9 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %