Hopp til innhold

Vil vurdere totalforbud mot telefonsalg

2014 har vært et rekordår for antall klager på telefonsalg, og politikerne har splittede meninger om hva som bør bli konsekvensene. – Totalforbud er absolutt et alternativ som må vurderes, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Telefonsalg

I år har Forbrukerombudet mottatt rekordmange klager på telefonsalg. Et forbud må vurderes dersom innstramninger i regelverket ikke funker, sier Forbrukerombudet.

Foto: Kjell Olav Nordberg/NRK

Regelverket for telefonsalg revideres i disse dager. Ved sist revisjon i 2009 kom en rekke innstramninger, blant annet knyttet til angrerett og kundens mulighet til reservasjon mot telefonselgere.

Men Forbrukerombudet er fortsatt ikke fornøyd.

– Det er tydelig at vi ikke har et godt nok regelverk når vi får så mange klager som vi får. Det er særlig to ting som er problematisk. Det ene er telefonselgers påstand om at det foreligger et kundeforhold, og det andre er hvorvidt du har gitt samtykke til å bli oppringt. Disse tingene må helt klart strammes inn og klargjøres, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Gry Nergård

Forbrukerombud Gry Nergård sier dagens regelverk for telefonsalg ikke er godt nok. 2014 er rekordår for antall telefonsalgklager.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Rekordmange klager på telefonsalg

Hun sier at det er dette som i første omgang vil bli viktigst å få ryddet opp i. Dersom det ikke lar seg gjøre ser Forbrukerombudet seg nødt til å vurdere ytterligere tiltak. De har tidligere foreslått et totalforbud to ganger, uten og lykkes.

Hittil i år har Forbrukerombudet mottatt 2533 klager på telefonsalg. Det er mer enn det dobbelte av fjorårets antall på 1037. Mange av årets klager har gått på firmaet Uno Life.

Nergård peker på at årets rekordantall med klager er en god grunn til at et totalforbud kan vurderes.

– Vi har gode argumenter for å si det må innføres totalforbud. Året i år er grunnlag for å vurdere mer drastiske virkemidler enn tidligere. Vi har en god bunke med klager fra i år som viser problemstillingen. Hvis et totalforbud er det som skal til, så må man bare gå for det.

I år har regelverket for telefonsalg blitt gjennomgått på nytt, for å se om ytterligere tiltak er nødvendig. Et høringsnotat vil komme fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ved årsskiftet, med bakgrunn i forbrukerombudets rapporter. Forbrukerombudet sier de vil følge utviklingen tett.

Det vil også FrPs stortingsrepresentant Åse Michalsen. Hun har fått med seg sakene NRK har skrevet de siste ukene, vedrørende telefonsalgsmetoder.

Ønsker en svarteliste

– Hadde regelverket fungert så hadde vi ikke fått tilfeller som dette.

Åse Michalsen

Stortingsrepresentant Åse Michalsen (Frp) vil at useriøse callsentre oppføres på en svarteliste.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Fremskrittspartiet vil selvfølgelig gi innspill til høringsnotatet som kommer ut ved årsskiftet. Om vi skal forby telefonsalg kommer an på hva høringen sier. Dette er noe vi må diskutere, men for meg personlig er det helt greit å forby det, sier Michalsen.

Hun mener useriøse aktører umiddelbart må settes på en svarteliste.

– Det viktigste er at vi får tydelige rammer for telefonsalg. I det øyeblikket et firma blir tatt for ulovligheter så må de settes på en svarteliste, slik at de ikke får fortsette. Vi må ut med de lugubre firmaene, og vi må bli flinkere til å ivareta forbrukernes rettigheter. Det viktigste er å få løftet de kyniske selgerne opp i lyset, sier hun.

– Kan ikke forby alt man ikke liker

Freddy de Ruiter

Arbeiderpartiets Freddy de Ruiter går ikke med på å innføre et totalforbud.

Foto: Svein Sundsdal

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) er enig med Michalsen i at useriøse selskaper må straffes. Men han er usikker på om et totalforbud er løsningen.

– En kan ikke forby alt en ikke liker. Å gå så langt som å forby telefonsalg, det er jeg ikke med på. Det blir urettferdig for dem som driver seriøst, og det vil skape store ringvirkninger med tanke på arbeidsplasser. Man kan ikke bare fjerne telefonsalg, og tro at det ikke også vil få negative konsekvenser.

Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er ikke de eneste som engasjerer seg. Nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), er enig med Forbrukerombudet.

– Totalforbud er et av tiltakene som absolutt bør vurderes, men det håper jeg blir siste utvei, sier Ropstad.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %