Vil by hele verden på mat fra Sørlandet

Lokale matprodusenter fra Agder er klare for verdens største matmesse i Berlin.

Lokale matprodusenter fra Sørlandet vil ut i verden med maten sin. I januar deltar landsdelen for første gang på en av verdens største matmesser, Grüne Woche i Berlin.

– Det vil komme utstillere fra over 70 land og presse fra hele verden. I fjor var det 415 000 besøkende, sier Siv Hemsett, rådgiver i Vest-Agder Fylkeskommune.

Hun tror de lokale matprodusentene, som var samlet i Lyngdal denne uken, vil representere landsdelen strålende under verdens største matmesse, Grüner Woche i Berlin.

På høyde med de aller beste

Agderfylkene har etterhvert fått en stor fauna av matprodusenter, og en rikholdig meny av kortreiset ingredienser og superlokale merkenavn. Produsentene selv mener de har produkter på høyde med de aller beste.

– Vi har for eksempel osteprodusenter som vinner NM og ølprodusenter som er i hele verden, sier eier av Røysland gård, Gunnar Sagstuen.

  • Les også:

Håper på større eksportering

Matprodusentene fra Agder skal delta på messen i Berlin med en egen sørlandsavdeling på den norske standen. Dermed kan både lokal bringebærsaft, lokale poteter, lokale kringler og mange andre produkter fra distriktet finne veien til europeiske mager. Det er i hvert fall det de håper.

– Vi har endel produkter som vi har vunnet priser på som vi faktisk får foresøprsler om fra utlandet, forteller en av de som skal være med, Barbro Hillestad, i Hillestad feriesenter og galleri.

Han håper deltakelsen på matmessen vil øke eksporteringene av produktene i tiden som kommer.