NRK Meny
Normal

Nå får SIAN diskutere islam i biblioteket

Den anti-islamske organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) ble nektet å ha et opplysningsmøte på biblioteket av biblioteksjefen i Kristiansand. Nå er SIAN-leder Arne Tumyr invitert av den samme biblioteksjefen til å delta i en paneldebatt om ytringsfrihet og islamisme.

Arne Tumyr

SIAN-leder Arne Tumyr fulgte spent med da politikerne i Kristiansand tidligere i vår diskuterte at han ble nektet å holde møte i byens bibliotek.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Det er jo hyggelig det naturligvis, sier leder i SIAN Arne Tumyr om invitasjonen han har fått av biblioteksjef Anne Kristin Undlien.

Tumyr er likevel redd for at organisasjonen knebles i en slik debatt og bare får noen få minutter til å uttrykke sine meninger og holdninger.

– Vil slippe folk til

Arne Tumyr og biblioteksjef Anne Kristin Undlien

Biblioteksjef Anne Kristin Undlien (foran) og Arne Tumyr (bak).

Foto: Odd Rømteland / NRK

Striden rundt den islamkritiske organisasjonen SIAN og leie av bibliotekets lokaler startet allerede i desember i fjor.

Da søkte Arne Tumyr og organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge om å holde et opplysningsmøte i folkebiblioteket i slutten av februar i år.

Søknaden ble avslått av biblioteksjefen og Tumyr klagde på avgjørelsen.

Politikerne i kulturstyret i Kristiansand støttet biblioteksjefens avgjørelse, og da saken kom til behandling i bystyret avgjorde politikerne at det er biblioteksjefens eget ansvar å avgjøre hvem som får leie lokaler i biblioteket og hvem som ikke får leie.

Biblioteksjefen står fast på sin avgjørelse, men mener nå likevel at det er riktig å invitere Tumyr som debatt-deltaker i en debatt om islam og ytringsfrihet.

– Det gjelder prinsippet om å slippe folk til og ta debatten i åpent lende og i en ramme hvor vi er mange til stede. Det synes jeg er positivt, sier Undlien til NRK.

– Hvorfor har du snudd i denne saken?

– SIAN søkte om å ha et arrangement i sin regi på biblioteket. De skulle ha et opplegg som varte i 45 minutter. Dette synes vi var for ensidig. Men å diskutere viktige saker som religion og innvandring, og å gjøre det på et bibliotek, er viktig, sier Undlien til NRK.

Tumyr tror ingen vil møte ham

Arne Tumyr synes det er hyggelig at han blir invitert som debatt-deltaker og stiller gjerne til en debatt. Men han tror likevel ikke at det kommer til å bli noe av debatten.

– Et debattmøte med et panel hvor vi drøfter ytringsfrihet og religionsfrihet er jo interessant, men jeg vil tro hun vil slite med å få noen til å komme på et slikt møte. For det er jo et brennbart tema og hvis ikke man er godt skodd kunnskapsmessig, så vil de nok ha noen betenkeligheter med å stille opp sammen med meg, sier Tumyr.

Tvilen hans bygger på tidligere erfaringer.

– Ved et tidligere møte spurte SIAN sju sokneprester og tre biskoper, men ingen ønsket å komme, sier Tumyr til NRK.

Vil ikke møte SIAN

Akmal Ali

Imam Akmal Ali fra Muslimsk Union Agder vil ikke møte Arne Tumyr til debatt om islam.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

– Nei, jeg har ikke lyst til å stille i noen debatt med SIAN og Arne Tumyr.

Det sier imam Akmal Ali fra Muslimsk Union Agder.

– Han bygger hele sin virksomhet på rasisme, hat, propaganda og mye løgn. Han er aldri villig til å høre på andre. Derfor kan vi ikke ha noen dialog eller debatt med ham, sier Akmal Ali.

Og Akmal Ali er ifølge Tumyr ikke den eneste som nekter å debattere religion med SIAN.

Dermed kan biblioteksjef Anne Kristin Undlien få problemer med å arrangere en debatt slik hun ønsker.

Det eneste sikre er at SIAN ikke får holde det møtet de i utgangspunktet ønsket.

– Jeg ser jo for meg at det blir en debattleder og at det blir en paneldebatt hvor SIAN sitter i panelet med flere andre. Akkurat hvordan det kommer til å være er litt tidlig å si, men det kommer til å bli en annen ramme enn Tumyr ønsket, sier Undlien.