NRK Meny
Normal

Fortalte om dramatisk politiaksjon

En politimann fra det danske politiets spesialstyrke forklarte for retten i dag at han så 49-åringen fra Arendal liggende død i smuglerbåten under aksjonen i fjor. Sørlendingen hadde kjørt fra Norge til Ålbæk for å ta i mot 260 kilo hasj.

Ålbæk, Danmark

Dansk politi overvåket smuglerforsøket i havna i Ålbæk etter tips fra norsk politi. Da politiet grep inn oppstod det skuddveksling som endte med at en mann fra Sørlandet ble skutt og drept.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Tredje dag av smuglersaken startet med at en tjenestemann fra det danske politiets spesialstyrke forklarte seg om det som skjedde i havna i Ålbæk.

NRK følger rettssaken fra Hjørring.

Det er første gang aktørene i retten og pressen får høre detaljert om skuddvekslingen som oppstod mellom politiet og en 49 år gammel mann fra Arendal som førte til at han ble skutt og drept.

De to tiltalte som var tilstede i havna har så langt vært svært tilbakeholde med opplysninger rundt selve aksjonen i sine forklaringer.

Ventet i to timer

Den danske politimannen, som jobber i Politiets Efterretningstjeneste (PET), fortalte mandag at han og flere andre politimenn overvåket havna da tre personer forsøkte å smugle 260 kilo hasj fra Ålbæk til norskekysten.

Det var tips fra norsk politi som førte til at dansk politi ble kjent med smugleraksjonen. 6. januar i fjor var de derfor klare til å slå til mot smuglerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ålbæk havn

En 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept i aksjonen 6. januar i fjor der det ble forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Ålbæk til Norge. I alt fem nordmenn er tiltalt i saken.

Foto: Rene Schutze / Ap

Politimannen fortalte at han ventet på smuglerne i rundt to timer den aktuelle kvelden. Ved 21-tiden kom en sølvgrå Audi kjørende til havna i Ålbæk.

– Ut av bilen kom to menn. Mennene ble gående rundt på havna en liten stund, de ble også stående og røyke, forteller mannen.

Lastet ut flere bager

Mennene politimannen snakket om er en 37 år gammel mann fra Akershus og en 28 år gammel mann fra Vestfold som nå er tiltalt i saken. De har tidligere avgitt forklaring for retten, men har sagt lite om omstendighetene rundt den dramatiske aksjonen.

Politimannen befinner seg et stykke fra kaia, men får etter hvert vite på sambandet at det kommer en båt inn. Dette er båten hasjen skulle fraktes i.

– Idèt båten kommer inn begynner de to mennene på kaia og laste ut flere bager fra bagasjerommet til den sølvgråe Audien, forteller politimannen.

– Da gav vi oss til kjenne og ropte «stopp, det er politiet».

Ålbøk, Danmark

Hasjpartiet på 260 kilo som skulle smugles til Norge ble stående igjen på havna i Ålbæk.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Dykkere undersøker havnebassenget i Ålbæk havn

En tjenestemenn fra politiets spesialstyrke fortalte mandag om hva som skjedde i havna i Ålbæk under den dramatiske politiaksjonen.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Svømte mot båten

Den ene av de to mennene hadde da kommet seg opp i båten som 49-åringen fra Arendal befant seg i.

Den andre personen kastet seg i vannet og begynte å svømme mot båten, fortalte politimannen.

Hasjpartiet på 260 kilo som skulle smugles til Norge ble stående igjen på havna.

En politibåt, som lå utenfor moloen, kjørte så mot speed-båten der smuglerne befant seg, og forsøkte å sperre den inne.

Da skal 49-åringen fra Arendal ha tatt opp pistolen og startet å skyte mot politiet.

Politimannen som forklarte seg i retten så ikke selve skuddvekslingen, men fikk vite gjennom sambandet at en av hans kollega var skutt og at flere andre var såret.

Etter noen minutter blir så den sårede mannen fraktet på land og det blir utført førstehjelp.

I mellomtiden blir gjerningsmennene pågrepet i båten.

Skutt i bryst og arm

Politimannen kommer seg så sammen med en kollega ombord i båten der tre av smuglerne befinner seg.

– I båten ligger en av mennene i fosterstilling på gulvet og tar seg til brystet. Han blør og sier han har store smerter, forteller mannen.

Det har senere kommet frem at mannen ble skutt i brystet og armen. 28-åringen ble ikke livstruende skadd.

En av de andre smuglerne lå på gulvet med armene stripset på ryggen. Han ble ikke skadet i aksjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fant pistol ved siden av skutt sørlending

Dag to av rettssak hjørring

Det er satt av seks dager til rettssaken som startet i Hjørring forrige uke. Fire av de tiltalte nordmennene har forklart seg for retten. 39-åringen som politiet mener koordinerte smuglingen og de andre tiltalte har hittil nektet å avgi forklaring.

Foto: Olav Rønneberg / NRK

Den tredje mannen, 49-åringen fra Arendal, ligger ifølge politimannen, død langs styrbordsiden av båten.

– Jeg kunne se at han var død. Like ved mannen lå det en pistol. Den var ladd, så jeg sikret den, forteller han.

Statsadvokaten i Viborg har konkludert med at dansk politi handlet i selvforsvar da de skjøt og drepte sørlendingen.

Ingen av de andre tiltalte mennene skal ha hatt pistol på seg under smuglerforsøket.

Ba om lukket rett

Pressen og de tiltalte fikk ikke være tilstede i rettssalen da den danske politimannen vitnet. Dørene ble lukket med begrunnelse i at identiteten til politimannen ikke kan bli kjent. Forklaringen ble dermed lydoverført slik at journalistene kunne følge vitneutsagnet fra et eget rom.

– Vi har bedt om lukket rett fordi tjenestemennene har et arbeid der det er viktig at deres identitet holdes hemmelig. Blir ansiktene kjent så, vil det ødelegge deres framtidige arbeid, sa aktor Mette Bendix tidligere til NRK.

Tre av de tiltalte i smuglersaken erkjenner delvis straffskyld. To av de tiltalte nekter for å ha noe med smuglerforsøket å gjøre. Den antatte hovedmannen, en 39 år gammel mann fra Oslo som politiet mener hadde en koordinerende rolle, har hittil nektet å avgi forklaring.

Se utfyllende informasjon om de fem tiltalte i faktaboksen til høyre.

Dom i saken faller 14. februar.

Bilder før rettsaken i Ålbæk starter

SE VIDEO: Aktørene ankommer rettsbygningen. Foto: Lars Eie/NRK.