Hopp til innhold
Kommentar

Mobilspor står sentralt

Påtalemyndigheten mener utstrakt bruk av uregistrerte mobiltelefoner knytter de tiltalte til smuglersaken i Ålbæk. Den hovedtiltalte 39-åringen, som politiet mener organiserte smuglingen, nektet all skyld i retten i formiddag.

Smuglerbåt Danmark

Båten smuglingsforsøket skjedde i blir kjørt bort fra Ålbæk havn. Båten ble beslaglagt etter en aksjon på denne tiden i fjor endte med at en norsk smugler ble drept i en skuddveksling.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Foran et stort presseoppbud og en gruppe familiemedlemmer og venner ble de fem tiltalte nordmennene ført inn i rettssal A i byretten i Hjørring i Danmark i morges. Plassert på rekke midt i salen, ansikt til ansikt med dommerne, fikk de fem høre aktoratets hovedbevis mot dem.

Det ble raskt klart at mobilspor står sentralt. Statsadvokaten mener utstrakt bruk av uregistrerte mobiltelefoner knytter de tiltalte til hverandre, og til smuglingsforsøket av 260 kilo hasj som endte tragisk i fjor.

LES MER OM SAKEN: - Som tatt ut av en James Bond-film

Kjente skikkelser

To av de tiltalte, en 28-åring og en 37-åring, ble pågrepet på stedet da dansk politi slo til mot en motorbåt i Ålbæk Havn for nøyaktig et år siden. En tredje nordmann ble drept i skuddvekslingen med politiets spesialstyrke.

Men påtalemyndigheten mener ytterligere tre nordmenn var sentrale i smuglingen – og at operasjonen ble ledet av en 39-åring fra østlandsområdet. Mannen er en kjent skikkelse i det organiserte kriminelle miljøet, og ble så sent som i august i fjor dømt for oppbevaring av fem kilo hasj og en rekke våpen. Han er også regnet for å være en av NOKAS-dømte David Toskas nærmeste venner.

Spørsmålet er om de elektroniske bevisene er nok til å felle de tiltalte.

Olav Rønneberg, reportasjeleder for krim i NRK

Holder de elektroniske bevisene?

Men i retten i formiddag nektet 39-åringen all skyld. Politiets beviskjede er likevel omfattende. Statsadvokaten mener å kunne føre bevis for at 39-åringen befant seg i området rundt Ålbæk samtidig med at smuglingsforsøket skjedde, at han var aktiv på telefon med flere av de andre tiltalte, og at han befant seg i Amsterdam et par dager før smuglingen. Politiets teori er at hasjpartiet ble fraktet fra Nederland til Danmark, og skulle videre sjøveien til Sørlandet og til Østlandsområdet.

Politiet har brukt et helt år på etterforskningen av narkotikasaken. Det er mye i dansk målestokk. Noe av årsaken er nettopp det store antallet mobiltelefoner som er beslaglagt, og analysene av disse. Spørsmålet er om de elektroniske bevisene er nok til å felle de tiltalte. Blir de dømt risikerer de lange fengselsstraffer.

Strafferammen i denne typen saker er opp mot ti år i Danmark, men de fleste regner med en straff på mellom to og tre år dersom de tiltalte blir domfelt.