NRK Meny
Normal

Hørte rop: «Hjelp, jeg er skutt»

37-åringen som har valgt å forklare seg i smuglersaken fortalte retten om det dramatiske som skjedde da politiet tok ham og to andre på fersken i det de prøvde å smugle 260 kilo hasj til Norge.

Ålbæk, Danmark

I dag startet rettssaken mot de fem nordmennene som er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Ålbæk i Danmark til Norge.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

I alt fem nordmenn er tiltalt i saken som startet i byretten i Hjørring i dag.

Nekter å snakke om de andre tiltalte

Tre av de tiltalte erkjenner helt eller delvis straffskyld. En av de tiltalte er nå i gang med å forklare seg for retten.

NRK er til stede under rettssaken. Saken oppdateres fortløpende.

37-åringen er svært tilbakeholden med opplysninger rundt omstendighetene og de andre tiltalte i smuglersaken. Aktor ønsker å vite hva slags relasjon han har hatt til de andre tiltalte.

– Jeg kommer ikke til å uttale meg om noen av de andre tiltalte i saken, sa mannen til anklager Mette Bendix.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Byretten i Hjørring

Presse fra Danmark og Norge følger rettssaken. Her på utsiden av byretten i Hjørring. Det er ikke lov å fotografere inne i rettslokalene.

Foto: Lars Eie / NRK

Likevel forteller 37-åringen at han er barndomsvenn av en av de andre tiltalte i saken som politiet mener er hovedmannen i smuglersaken.

37-åringen forteller videre at han hadde med seg 45 kilo hasj fra Spania til havna i Ålbæk kvelden før selve smuglerforsøket 6. januar i fjor.

I forkant hadde han leid en BMW som han fraktet hasjen med til havna.

– Plutselig oppdaget jeg politiet

Der skal han ha møtt de to andre nordmennene, den avdøde 49-åringen fra Arendal og en 27 år gammel mann.

– Plutselig hørte vi roping og så at politiet var kommet. Jeg hoppet da om bord i båten. Etter det husker jeg lite, men plutselig hørte jeg en som ropte, «hjelp, jeg er skutt». En stund etterpå ble jeg pågrepet av politiet, forteller han.

Aktoratet i smuglersaken i Danmark spilte av telefonopptak mellom 37-åringen som har forklart seg i vitneboksen og det de mener er de andre tiltalte.

Samtalene skal ha skjedd med en skjult mobil mannen klarte å få inn i fengselet. Selv nekter han å svare på om det er medsammensvorne han snakker med.

Det var 6. januar i fjor at bevæpnet politi aksjonerte mot en hurtigbåt ved småbåthavna i Ålbæk, som ligger mellom Frederikshavn og Skagen.

Skutt og drept

Politiet mener hasjpartiet på 260 kilo som ble besaglagt skulle smugles over til norskekysten.

I politiaksjonen oppstod skuddveksling mellom politi og mannen fra Arendal som førte til at han ble skutt og drept.

Aktor Mette Bendix

Aktor Mette Bendix

Foto: Lars Eie / NRK

Senere har tre andre nordmenn blitt tiltalt i saken. De er alle tiltalt for grov narkotikasmugling. Strafferammen for denne type kiminalitet er 10 års fengsel.

De tre andre tiltalte knyttes til saken blant annet på grunn av elektroniske spor, deriblant mobiltelefoner, avlytning og stasjonert videoovervåkning av bilene som ble brukt i forbindelse med smuglerforsøket.

En 28-åring som ble pågrepet i aksjonen har innrømmet befatnig med hele hasjpartiet på 260 kilo som ble beslaglaagt.

Stort presseoppbud

Aktor Mette Bendix brukte mye tid i innledningsforedraget til å gå gjennom tiltalen som er tatt ut mot de fem nordmennene.

Retten fikk blant annet se bilder av bilene som stod igjen på havna i Ålbæk der aksjonen skjedde som politiet mener ble brukt i forbindelse med smuglerforsøket.

Det er mye presse tilstede i rettslokalet, både fra Norge og Danmark. Også flere familiemedlemmer til de tiltalte er til stede i retten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ålbæk havn

SKUTT OG DREPT: Politiet i Ålbæk havn etter smuglerforsøket 6. januar 2013 som endte med at en 49 år gammel mann ble skutt og drept av politiet.

Foto: Rene Schutze / Ap

Ifølge dansk politi ble de varslet om smuglerne flere måneder i forkant av aksjonen i januar. Etter tips fra norsk politi overvåket de smuglerforsøket.

Politiaksjonen er gransket av den danske spesialenheten for politisaker. I november kom det frem at statsadvokaten i Viborg slo fast at politiet handlet i selvforsvar da de skjøt og drepte 49-åringen.

Politimann skutt

En dansk politimann ble også skadet i skyteepisoden. Politimannen ble skutt i lysken, men overlevde.

Det var i starten uklart hvem som avfyrte skudd mot politimannen, men etterforskningen har senere vist at det var den avdøde 49-åringen som skjøt mot politiet og at det var han som først avfyrte skuddene.

Ingen av de andre fem nordmennene er derfor tiltalt for å ha skutt mot politiet.

49-åringen fra Arendal som ble drept er tidligere dømt for drapstrusler i Norge i 2011.

Se faktaboksen til høyre for utfyllende informasjon om alle de tiltalte.

Det er satt av seks dager til rettssaken. Rettssaken fortsetter tirsdag morgen med foklaringer fra de andre tiltalte. Den antatte hovedmannen har nektet å forklare seg for retten.

Her kan du se alle tidligere saker NRK har skrevet om smuglerforsøket i Ålbæk.