NRK Meny
Normal

Vil trolig be om lavere straff etter smuglerforsøk

Aktor Mette Bendix sier hun trolig kommer til å be om et lavere straffenivå enn 10 års fengsel når hun skal legge ned påstand om straff for de smuglertiltalte i Ålbæk-saken.

Aktor Mette Bendix

Anklager Mette Bendix sier hun trolig kommer til å be om et lavere straffenivå enn 10 års fengsel når hun skal legge ned påstand om straff for de smuglertiltalte. Her utenfor byretten i Hjørring første dag i rettssaken.

Foto: Lars Eie / NRK

Første dag i rettssaken der fem nordmenn er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge er ferdig. En 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept i aksjonen som oppstod for nøyaktig ett år siden.

– Ligger nok ikke på det nivået

To av de tiltalte, en 28-åring og en 37-åring, ble pågrepet på stedet da dansk politi slo til mot hurtigbåten i havna i Ålbæk.

Strafferammen for grov narkotikasmugling er etter dansk lov inntil 10 års fengsel.

Aktor Mette Bendix sier til NRK at hun tviler på at påtalemyndigheten kommer til å nedlegge påstand om fengsel i 10 år for de tiltalte.

– Det er riktig at strafferammen i denne saken er 10 års fengsel, men vi ligger nok ikke på det nivået. Nøyaktig hvor vi ligger med tanke på å nedlegge påstand om straff vil jeg ikke uttale meg om før prosedyren, sier Bendix.

Smuglerbåt Danmark

Båten smuglingsforsøket skjedde i blir kjørt bort fra Ålbæk havn. Båten ble beslaglagt etter en aksjon på denne tiden i fjor endte med at en norsk smugler ble drept i en skuddveksling.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

To av de tiltalte i saken ble pågrepet på havna i Ålbæk 6. januar ifjor der dansk politi lå på vakt og overvåket smuglerforsøket.

Siden har ytterligere tre personer blitt tiltalt i saken.

De tre andre tiltalte knyttes til saken blant annet på grunn av elektroniske spor, deriblant mobiltelefoner, avlytning og stasjonert videoovervåkning av bilene som ble brukt i forbindelse med smuglerforsøket.

Nektet å oppgi informasjon om de tiltalte

Retten fikk i dag høre forklaringen til en av de tiltalte i saken som ble pågrepet under smuglerforsøket.

Mannen på 37 år har kun erkjent å ha vært i befatning med 45 kilo hasj. Dette fraktet han i en leiebil til havna i Ålbæk. Han fortalte retten at han ikke visste at det var snakk om smugling av så mye som 260 kilo hasj.

37-åringen var svært tilbakeholden med informasjon rundt de faktiske forholdene og de andre tiltalte.

– Jeg kommer bare til å snakke om meg selv og vil ikke si noe om noen av de andre tiltalte, sa mannen da aktor spurte om hans relasjon til de andre i saken.

Telefonopptak

Retten fikk i løpet av dagen også høre flere opptak med telefonsamtaler med 37-åringen mens han satt i varetekt.

Ifølge tiltalen skal to av de medtiltalte tatt kontakt med 37-åringen via mobiltelefon da han satt i varetekt.

Ålbæk, Danmark

Mandag startet rettssaken mot de fem nordmennene som er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Ålbæk i Danmark til Norge.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

I telefonsamtalene ble det blant annet avtalt hva 37-åringen skulle forklare for politiet.

Tiltalte fortalte også om den dramatiske politiaksjonen som endte med at den 49 år gamle mannen fra Arendal ble skutt og drept.

Da han og de to andre nordmennene var i ferd med å lempe hasjen ombord ble de stoppet av danske spesialstyrker fra politiet.

– Hørte plutselig «hjelp, jeg er skutt»

– Plutselig hørte vi roping og så at politiet var kommet. Jeg hoppet da om bord i båten. Etter det husker jeg lite, men plutselig hørte jeg en som ropte, «hjelp, jeg er skutt». En stund etterpå ble jeg pågrepet av politiet, forteller han.

Hasjpartiet, med en gateverdi på flere millioner kroner, ble satt igjen på havna.

Den hovedtiltalte 39-åringen, som politiet mener organiserte smuglingen, nektet all skyld i retten i formiddag.

Tirsdag fortsetter rettssaken i Hjørring. Da skal tre av de andre tiltalte forklare seg.

Analyser av uregistrerte mobiltelefoner er blant politiets viktigste spor i saken der fem nordmenn er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kg hasj fra Danmark til Norge. En 49 år gammel mann ble skutt og drept under politiaksjonen.