NRK Meny
Normal

– Jeg mener jeg aldri har gjort noe galt

En 46 år gammel mann som er tiltalt i smuglersaken i Ålbæk nekter for å ha noe med smuglerforsøket å gjøre. Under forklaringen gråt han flere ganger.

Smuglerbåt Danmark

I går startet rettssaken der fem nordmenn er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Mannen er sammen med fire andre nordmenn tiltalt i smuglersaken. Han ble pågrepet og varetektsfengslet flere måneder etter smuglerforsøket i Ålbæk 6. januar i fjor der en 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept.

– Dratt inn i saken da jeg hjalp vennen min

Mannen settes i sammenheng med smuglerforsøket og er tiltalt i saken blant annet på grunn av en mobiltelefon han skal ha hatt kontakt med en av de andre tiltalte gjennom. Han smuglet også inn et sim-kort til en av de andre tiltalte som satt i varetekt.

46-åringen har hele tiden nektet straffskyld. I retten i dag hevdet han at han er en uskyldig mellommann som ble dratt inn i saken fordi han prøvde å hjelpe en av de medtiltalte, en 29-åring som han har vært venn med i mange år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dag to av rettssak hjørring

Fem nordmenn er tiltalt for forsøk på å smugle 260 kilo hasj fra Ålbæk og til Norge. De tiltalte ble kjørt til rettsbygningen i politibiler like før klokken ni tirsdag.

Foto: Olav Rønneberg / NRK

De har også jobbet sammen på et verksted på Østlandet. Da 46-åringen fortalte retten om forholdet til vennen og tiltalen mot ham selv som han mener er feil, begynte han å gråte.

– Forstod at han hadde uærlige hensikter i Danmark

Noen uker før smuglerforsøket 6. januar i fjor fikk 46-åringen en mobiltelefon av den 29 år gamle vennen. Dette er den samme mobiltelefonen politiet mener knytter ham til smugleraksjonen.

Etter hvert fikk han også vite at kameraten skulle til Danmark. 29-åringen har innrømmet at han var i Danmark på tidspunktet for smuglingen og at han har hatt befatning med 80 kilo av hasjpartiet som ble beslaglagt i smugleraksjonen.

– Jeg forstod at han ikke skulle til Danmark med ærlige hensikter ettersom han lot sin egen telefon ligge igjen i Norge, men jeg visste ikke at det handlet om narkotika, sa 46-åringen.

Ålbæk, Danmark

Statsadvokaten i Viborg har slått fast at politiet handlet i selvforsvar da de skjøt og drepte 49-åringen fra Arendal. Det var her på kaia i Ålbæk mannen ble skutt.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Ålbøk, Danmark

Fem nordmenn er tiltalt i smuglersaken. Det er satt av seks dager til rettssaen.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
– Han lå i fanget til min kone og gråt

En tid etter smuglingen fikk 46-åringen en telefon fra kameraten. Da befant han seg i Gøteborg og spurte om 46-åringen kunne hente ham der.

29-åringen hadde da vært i Danmark i flere dager og hjulpet til med smuglingen.

Da de to kom tilbake fra Gøteborg hørte 29-åringen om aksjonen i Ålbæk der to andre var tiltalt og en mann ble skutt og drept av politiet.

– Han lå i fanget til min kone og gråt. Han var et nervevrak, fortalte 46-åringen.

Fikk væpnet politi på døren

– Jeg ville gjerne hjelpe ham og synes det var vondt å se ham slik. Han er en av mine beste venner, jeg elsker ham, gråt 46-åringen.

– Jeg tok kontakt med advokaten min for å høre om han kunne hjelpe ham. Advokaten min anbefalte ham å melde seg til politiet.

Men av frykt for å bli varetektsfengslet går 29-åringen i stedet i dekning og reiser til Spania. Han blir så etterlyst av politiet via Interpol.

I mellomtiden dukker politiet opp på døren til 46-åringen. De tror nemlig at 29-åringen fremdeles bor i huset til 46-åringen. 29-åringen befinner seg på dette tidspunktet trolig i Spania. Politiet pågriper 46-åringen.

Ifølge tiltalen har 46-åringen vært med på å planlegge smugleraksjonen i Ålbæk. Politiet mener han også fylte opp taletid og aktiverte flere mobiltelefoner som ble brukt i smuglingen.

I retten i dag fastholder 46-åringen at han mener tiltalen mot ham er feil. Flere ganger brister stemmen og han må ta pause fra forklaringen.

– Jeg mener jeg aldri har gjort noe galt. Jeg har blitt blandet inn i dette fordi jeg prøvde å hjelpe kameraten min, fortalte han.

Antatt hovedmann nekter å forklare seg

46-åringen innrømmer likevel for retten at han har tilhørt et miljø som driver med vinningskriminalitet i Norge.

– Det er ikke til å stikke under en stol at flere av oss på en tiltalebenken kommer fra miljøer i Oslo som har drevet med forskjellig type kriminalitet tidligere, men det handler om vinningskriminalitet og ikke narkotikakriminalitet, sa 46-åringen.

Fire av de fem tiltalte har valgt å forklare seg for retten. Bare den antatte hovedmannen som politiet mener koordinerte og organiserte smuglingen har nektet å avgi forklaring.

Mandag neste uke skal to av politimennene som deltok i politiaksjonen i Ålbæk vitne i rettssaken. Dette rettsmøtet vil gå for lukkede dører. Grunnen er at påtalemyndigheten frykter at identiteten til de to politimennene skal bli kjent.

Domsavsigelse i saken er 14. februar.

Analyser av uregistrerte mobiltelefoner er blant politiets viktigste spor i saken der fem nordmenn er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kg hasj fra Danmark til Norge. En 49 år gammel mann ble skutt og drept under politiaksjonen.

Se video fra første dag av rettssaken i Hjørring