Ofre kritiserer politiet etter støtteerklæringer til sykehuset

Ofre for feiloperasjoner ved sykehuset i Flekkefjord reagerer på at det lokale lensmannskontoret rykket ut til sykehuset med blomster og håndskrevet kort til de ansatte. Selv har de hatt en tøff tid etter at de stod fram.

Støtte til Flekkefjord sykehus

Dette håndskrevne brevet leverte politifolkene til de sykehusansatte.

Les saken om blomsteraksjonen her: Politiet med støtte til sykehusansatte i Flekkefjord

– Her har sykehuset begått grove lovbrudd. Da bør i alle fall ikke politiet komme opp med blomster, sier Odd Egil Stenehjem.

Sist uke fortalte NRK historien til han og to andre ofre for feilbehandling ved sykehuset i Flekkefjord. Odd Egil fikk ny hofte, men burde aldri vært operert. Han er nå hundre prosent ufør.

Annette Tjelta fikk utført en unødvendig kneoperasjon, og har mye smerter.

– Jeg forstår at de sykehusansatte har det tøft om dagen, men det har pasienter som har blitt feiloperert også. Jeg har ikke fått blomster av verken sykehuset eller politiet.

Finn Åge Olsen og Odd Egil Stenehjem

Finn Åge Olsen (t.v.) og Odd Egil Stenehjem er begge feilopererte ved sykehuset i Flekkefjord. De reagerer nå på at politiet dro dit med blomster.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

15 lovbrudd ved sykehuset

Denne uken har bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner i Flekkefjord strømmet til lokalsykehuset for å vise sin støtte. I hendene har de hatt blomster, sjokolade, boller og gavekort. Også representanter fra Flekkefjord og Kvinesdal lensmannskontor tok turen innom med en orkidé.

– Vi tar ikke stilling til hva som har gått galt. Det er bare en oppmerksomhet til de ansatte om at de må stå på, sa politibetjent og tillitsvalgt Ingve Flikka til NRK om overrekkelsen.

I en rekke artikler har NRK omtalt alvorlige feil som har blitt begått ved sykehuset i Flekkefjord de siste årene.

I løpet av de siste tre årene har fire pasienter mistet livet etter feilbehandling. Det er innrapportert 28 tilsynssaker. I 15 av disse har Helsetilsynet konkludert med lovbrudd.

Annette Tjelta

Annette Tjelta reagerer på at politiet overleverte blomster til sykehusansatte.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Helt bak mål

Finn Åge Olsen er en av mange feilopererte ved sykehuset. Han endte opp med amputert bein etter et ankelbrudd. To av operasjonene ble utført av en lege som ikke er ortoped. Olsen reagerer også sterkt på det lokale lensmannskontorets støtteerklæring.

– Jeg synes det er helt bak mål at politiet leverer blomster. De har jo brutt loven der oppe. De kan gjøre det som privatpersoner når de vil, men ikke i uniform. Det får de holde seg for gode til, sier han.

Den siste uka har Olsen sittet mye hjemme. Det har kostet å dele den sterke historien med hele landet.

Kommentarfelt på Facebook Flekkefjord

Mange lesere av NRKs artikkel har reagert på politiets blomstergave.

Foto: Facebook

Politimesteren: – Kan være problematisk

Politimester i Agder, Kirsten Lindeberg, ble ikke informert om blomsteroverrekkelsen i forkant.

politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg

Politimester i Agder, Kirsten Lindeberg, sier det er viktig at politiet er bevisst på sin rolle og sitt samfunnsoppdrag.

Foto: Christina Cantero / NRK

Kan det være problematiske sider ved at politiet deltar i en slik «blomsteraksjon» for et sykehus hvor det er avdekket 15 grove lovbrudd?

– Ja, det kan være problematisk. Dersom Helsetilsynet velger å anmelde en sak fra Flekkefjord sykehus til politiet, vil Flekkefjord og Kvinesdal lensmannskontor ikke kunne etterforske saken. Engasjement i lokalmiljøet er viktig, men politiet skal være bevisst sin rolle og sitt samfunnsoppdrag. Det gjelder også for ansatte på lensmannskontoret i Flekkefjord og Kvinesdal, skriver Lindeberg i en e-post til NRK.

Lensmann ved Flekkefjord og Kvinesdal lensmannskontor Asbjørn Skåland kjente ikke til innholdet i det håndskrevne brevet før det ble levert på sykehuset. Han stiller seg bak politimesterens uttalelser.

Han vil ikke kommentere saken ytterligere.