NRK Meny
Normal

Miljøpartiet på vippen i mai

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er for første gang over sperregrensen på det månedlige gjennomsnittet av alle nasjonale meningsmålinger i mai.

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

– Jeg tror vi får støtte fordi folk har nok ting, og ser at vi må jobbe mer med kvalitet og verdier, sier førstekandidaten til MDG i Kristiansand, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Åtte stortingsvalgsmålinger som ble publisert i mai måned, gir De Grønne et snitt på 4,1 prosent. Det er første gang Poll of polls beregner MDG over sperregrensen på 4 prosents oppslutning.

Grønt vippepunkt

Partiene på venstresiden (Ap, SV, Sp og Rødt) ville fått 82 mandater, mens dagens samarbeidspartier (Høyre, Frp, Venstre og KrF) ville fått 80 mandater.

Med en gruppe på sju ville MDG dermed havnet i en avgjørende vippeposisjon på Stortinget dersom mai-snittet hadde vært valgresultatet.

Leder og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson i MDG.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Rasmus Hansson ville fått selskap av distriktsmandater fra Akershus og Rogaland, samt utjevningsmandater fra Oslo, Vest-Agder, Sogn og Fjordane og Troms – ifølge nettstedets mandatberegning.

– Dette er veldig oppmuntrende før valgkampen, sier førstekandidaten til MDG i Kristiansand, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe.

Hun tror partiet får mer støtte fordi folk skjønner hvor viktig det er å ta vare på natur og miljø, og fordi folk nå søker noe annet enn matereiell rikdom.

– Jeg har en voksende følelse av at vi har nok ting. Lykken ligger ikke i å kjøpe flere ting, og fylle thus som allerede er fulle. Folk søker det gode liv, liv med innhold, sier Rostvåg Ulltveit-Moe og legger til:

– Det handler om fontener og trær i byene, ikke bygge motorveier og lete etter mer olje.

Sprik

Bare små endringer i de ulike partienes oppslutning kan imidlertid føre til endringer av utjevningsmandatene.

Birte Simonsen

Dersom mai-målingen blir resultatet ved valget, kan 1. kandidat Vest-Agder Birte Simonsen få plass på Stortinget. Det samme gjelder Akershus, Rogaland, Oslo, Troms og Sogn og Fjordane.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Marginene er små, selv om vi snakker om et måneds-snitt. Fire av de åtte målingene gir MDG en oppslutning under sperregrensen, mens fire målinger gir oppslutning over eller på 4-tallet.

Norstats måling for NRK 26. mai på 5,5 prosent trekker mest opp, mens Sentios måling for DN tidlig i måneden trekker motsatt vei med 3,0 prosent.

Blåblått sig

Begge regjeringspartiene gikk litt fram i mai, mens Arbeiderpartiet opplevde sin tredje måned på rad med tilbakegang etter toppen på 41,9 prosent i februar.

Høyre fikk et gjennomsnitt på 24,0 prosent (+1,0) og Frp 12,0 prosent (+1,0) i mai. Det ville gitt uendret 42 mandater for Høyre og en vekst på én til 21 representanter for Frp.

Aps oppslutning falt fra 39,5 prosent i april til 38,0 prosent i mai. Det ville gitt 70 representanter – tre færre enn i april og sju færre enn i mars.

Mai-tallene for Ap er likevel fortsatt over partiets relativt sett sterke 37,3 prosent som var gjennomsnittet i oktober i fjor høst.

Svak Ap-trend

For de andre partiene er det bare små endringer på gjennomsnittet fra april til mai.

Tallene ser slik ut, med endring fra forrige måned i parentes: Sp 5,8 (-0,2), SV 3,6 (uendret), KrF 5,2 (-0,5), Venstre 4,6 (-0,3) og Rødt 1,5 (+0,1).

Det er ellers verdt å merke seg at Arbeiderpartiets endring fra april til mai er innenfor det som kan skyldes statistiske tilfeldigheter – selv om trenden over flere måneder indikerer det motsatte.

Av partienes endring fra april til mai, er det kun Frps fremgang som er innenfor det statistisk signifikante – gitt at rundt 1.000 personer er spurt i hver av målingene