Hopp til innhold

Kvinnelig ordfører i «mannsbastion»

Før valget satt kun ei kvinne i kommunestyret i Hægebostad. Nå er andelen økt til en tredjedel og Margrethe Handeland (Sp) er kommunens første kvinnelige ordfører.

Margrethe Handeland (Sp)
Foto: Svein Sundsdal / NRK

Valglogo

Handeland innsettes som kommunes ordfører tirsdag kveld. Møtet startet klokken 19. Hun «tjuvstartet» med å prøve ordførerkjedet da NRK var på besøk tirsdag ettermiddag.

– Det er et veldig flott kjede, men føles litt rart. Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben og tror jeg har både utfordringer og fine opplevelser foran meg, sier Handeland.

Saken fortsetter under bildet

Margrethe Handeland (Sp) som den første kvinnelige ordføreren i Hægebostad. Hun får overrakt ordføre

Margrethe Handeland (Sp) er den første kvinnelige ordføreren i Hægebostad. Hun får overrakt ordførerkjeder av avtroppende ordfører Ånen Werdal. Handeland innsettes som ordfører tirsdag kveld.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Femdoblet kvinneandel

Hægebostad kommune har tidligere vært trukket frem som en versting, når det gjelder kjønnsbalansen blant de folkevalgte.

Sist periode var det kun ei kvinne blant de 15 kommunestyrerepresentantene. Etter valget har andelen økt til en tredjedel og kvinner opptar fem av de 15 plassene.

– Når det først ble et skifte er jeg glad for at det ble ei kvinne, det er jo historisk. Nå er vi oppe i en kvinneandel på 33 prosent i kommunestyret og det er over gjennomsnittet for kommunene i Agder, sier avtroppende ordfører Ånen Werdal (H).

Margrethe Handeland

Margrethe Handeland utenfor kommunehuset i kommunen som har om lag 1700 innbyggere.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Valgresultat Hægebostad 2015

Valgresultat Hægebostad, kommunevalget 2015

Den nye ordføreren er også fornøyd med kvinneandelen hun er med å bidra til at går opp.

– I forhold til det som var er vi godt fornøyd. Målet om 40 prosent kvinner i styrer bør vi ha her også, men det må vi ta gradvis og vi er kommet langt på vei, sier Handeland.

Ikke feminist

Kvinnelige politikere satt søkelyset på den skjeve kjønnsbalanse før valget og ba folk tenke seg om. Oppfordringene ser ut til å ha ført fram.

– Vi som aksjonerte ønsket ikke å komme inn bare fordi vi var kvinner, men vil vise at vi er kvinner som vil gjøre en innsats i politikken, sier Handeland.

– Er du feminist?

– Nei. Jeg kjenner meg ikke igjen i det begrepet. Jeg er opptatt av at alle skal gjøre det de selv mener er riktig, uavhengig av kjønn. At man følger egne meninger og ikke hva omgivelsene eventuelt mener er riktig eller galt, sier Handeland.

Handeland var den av politikerne i kommunen som fikk flest personstemmer og slengere ved årets valg.

Margrethe Handeland

På veggen i kommunehuset henger kun bilder av menn, men Margrethe Handeland er ny ordfører i Hægebostad.

Foto: Svein Sundsdal / NRK