Kamptolk har fått jobb: – Jeg er kjempeglad og kan endelig senke skuldrene

Kamptolken Faizullah Muradi er glad for at han endelig får lov til å jobbe i Norge. På en kafé i Mandal steiker han hamburgere og trives med det. – Nå kan jeg senke skuldrene, sier afghaneren til NRK.

Faizullah Muradi

Den afghanske kamptolken Faizullah Muradi venter fortsatt på svar fra UDI om han får bli i Norge. Men nå har han fått arbeidstillatelse. Denne uken begynte han å jobbe på en kafé i Mandal, her sammen med kjøkkensjef Markus Frank Kobler.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Faizullah Muradi

Muradi nyter nå sommeren i Mandal og er glad for at han får lov til å jobbe. – Det er bedre enn å sitte hjemme, sier kamptolken.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Faiz

Faizullah Muradi fikk hyllest på flyplassen i Oslo da han kom tilbake i Norge for litt over en måned siden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Faizullah Muradi venter fremdeles på svar fra UDI på om han får bli i Norge, men som NRK meldte tirsdag denne uken har han nå fått arbeidstillatelse. Det betyr mye for kamptolken, som har vært hjemme i Mandal i drøyt en måned etter at han ble tvangsreturnert.

– Jeg er kjempeglad. Arbeidstillatelsen gjelder for seks måneder, men nå kan jeg senke skuldrene litt. Det er mye bedre enn å bare være hjemme og ikke gjøre noen ting, sier Muradi.

– En ny erfaring

NRK møter afghaneren på Marna Café i Mandal. Det er bare gått to dager siden han fikk beskjeden om at han nå har fått tillatelse til å jobbe i Norge, men han er allerede i full gang med jobbingen.

– Jeg steker hamburgere. Jeg liker det veldig godt. Det er en ny erfaring for meg.

Han innrømmer likevel at han ser frem til å begynne på biblioteket der han jobbet før han måtte forlate landet.

– Har brent et par burgere

– Jeg er ikke fullt så god på kjøkkenet. Første dagen brente jeg noen av burgerne, ler han.

– På biblioteket slipper jeg å være redd for å brenne noe. Der får jeg også muligheten til å hjelpe andre asylsøkere gjennom et integreringsprosjekt, forteller han.

Kamptolken, som har tjenestegjort for norske styrker i Afghanistan, ble sendt ut av Norge til Italia i mai. Da hadde han bodd i Mandal i flere måneder. Utsendelsen vakte sterke reaksjoner hos flere. Mange krevde at afghaneren skulle få komme tilbake til landet og få behandlet asylsøknaden på nytt.

Etter press fra flere hold snudde regjeringen og bestemte at Muradi fikk lov til å komme tilbake til Norge. For litt over en måned siden kom han tilbake til Mandal etter å ha oppholdt seg i Italia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faizullah Muradi og Morten Ekeland

Muradi har fått et nært forhold til en av hans nærmeste støttespillere, Morten Ekeland. Sammen jobber de to på kafeen i Mandal.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Venter på svar fra UDI

Nå venter Muradi på svar fra UDI om han får bli i Norge.

– Jeg har ikke hørt noen ting fra UDI. Jeg har prøvd å ringe et par ganger. De sier at normal saksbehandlingstid er mellom fire og seks måneder, men dette er en spesiell sak. Jeg mener det tar for lang tid. Jeg bare venter nå.

Faizullah Muradi på Kjevik

Veteranforbundet engasjerte seg stort for å få kamptolken tilbake til Norge. Her blir han tatt imot på Kjevik flyplass i Kristiansand.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK
Faizullah Muradi og Morten Ekeland

Støttespiller og kollega, Morten Ekeland, er glad for at Muradi nå har fått arbeidstillatelse.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Tolken er svært takknemlig for støtten og hjelpen folk i lokalmiljøet har gitt ham. Han vil spesielt takke Morten Ekeland, en av støttespillerne som har brukt mye av tiden sin på å hjelpe afghaneren.

– Han og de andre har gjort så mye for meg. Det er jeg veldig takknemlig for.

Frykter for familiens sikkerhet

Muradi legger ikke skjul på at de siste månedene har vært vanskelige.

– Det har vært veldig stressende. Jeg er glad for at jeg nå har fått arbeidstillatelse, men jeg lever fortsatt i uvissheten. Jeg vet ikke om jeg kommer til å få lov til å bli i Norge.

Afghaneren sier han prøver å holde motet oppe. Men det er ikke alltid så lett.

– Jeg har alltid prøvd å tenke positivt, men likevel er det vanskelig å ikke tenke på det. Hva gjør jeg hvis søknaden blir avvist igjen? Da må jeg tilbake til Afghanistan. Da går det ikke lang tid før Taliban finner meg.

Muradi forteller at han tenker mye på familien som er igjen i Afghanistan. Hver dag frykter han for deres sikkerhet.

– De har allerede fått trusler. Lillebroren min ble kidnappet like etter at jeg sluttet i jobben og rømte fra Afghanistan. Taliban har sitt eget nettverk og folk overalt. Jeg er redd for hva de kan gjøre med meg og familien min. Familien min er alt jeg har.

Drømmer om familielivet i Norge

Muradi snakker med familien på Skype en gang i uken. Selv om han er svært bekymret for dem er det betryggende å høre at de har det bra, sier kamptolken.

– Jeg snakket med de for noen dager siden. De har det bra. Det siste året har det vært rolig. Ingen trusler, ingen telefonsamtaler. Jeg håper det fortsetter slik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faizullah Muradi og Markus Frank Kobler

Faizullah trives godt bak steikepannene på kafeen i Mandal. Men han innrømmer at det har blitt et par svidde hamburgere. Her sammen med kjøkkensjef Markus Frank Kobler.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Les flere saker om kamptolken her

Muradi har fått besøk av en venn fra Afghanistan. Innimellom jobbingen skal han nyte sommeren i Mandal. Han håper det blir mange flere somre i Norge.

– Drømmen min er å bli i Norge og hjelpe familien min herfra. Jeg vil stifte familie her og få egne barn. Jeg har alltid hatt et ønske om det. Det eneste jeg vil er å leve et trygt og rolig liv her.

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.