NRK Meny
Normal

Støttegruppe ber om rask avklaring for utsendt tolk

Støttegruppen til Faizullah Muradi sier situasjonen i Italia er en påkjenning for afghaneren. De krever nå en rask avklaring på hva som vil skje.

Morten Ekeland

Leder av støttegruppen til den utsendte tolken Faizullah Muradi sier tolken opplever situasjonen i Italia som svært belastende. – Han er sliten, sier Morten Ekeland.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Morten Ekeland

Morten Ekeland og resten av støttegruppen i Mandal har nå starten en innsamlingsaksjon.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Vi ser at Faiz er sliten. Situasjonen han er i tar mer og mer på. Derfor mener vi at regjeringen, med statsministeren i spissen, må ta affære og fortelle offentligheten hva som vil skje de neste dagene, sier Morten Ekeland til NRK.

– En påkjenning

Han er leder av støttegruppen i Mandal.

Ekeland og resten av støttegruppen er bekymret for den utsendte tolken og forsøker nå å hjelpe ham. I dag startet de en innsamlingsaksjon.

– Vi har blant annet fått juridiske rådgivere både i Italia og i Norge til å bistå saken.

Faizullah Muradi befinner seg nå i Italia etter at han tidligere denne uken ble hentet fra Mandal og sendt ut av landet.

Ifølge Dagbladet har Muradi valgt å søke om vanlig oppholdstillatelse i Italia. Dersom Muradi søker asyl i Italia, kan han ikke søke i Norge slik han ønsker.

Ifølge avisen er Muradi blitt bedt om å komme tilbake til immigrasjonskontoret i Italia tirsdag, for å få svar på om han får bli eller ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faizullah Muradi

Faizullah Muradi oppholder seg nå i Italia etter at han ble sendt ut av landet tidligere denne uken.

Foto: Privat

Ekeland, som snakket med Muradi for noen timer siden, sier situasjonen i Italia er en stor påkjenning for ham.

– Han har i dag for tredje dag på rad vært på immigrasjonskontoret. Han møtte de i dag, men situasjonen er fortsatt uavklart. Det er en påkjenning. Det tror jeg de fleste forstår.

3000 støtteunderskrifter

Muradi, som har jobbet som tolk for norske styrker i Afghanistan, ble tirsdag hentet i Mandal og sendt til Italia.

Tolken har opplevd stor støtte fra flere hold.

Norske veteraner overleverte i dag over 3000 underskrifter til støtte for den afghanske tolken Faizullah Muradi til justisdepartementet.

Justisdepartementet har ennå ikke bestemt seg for hvordan de skal behandle saken, men statsminister Erna Solberg har lovet å vurdere saken på ny.

– På tide at Faiz kommer hjem

Ifølge NTB kommer regjeringen sannsynligvis til å instruere Utlendingsdirektoratet om å behandle asylsøknaden til tolken.

Ekeland har nå et klart budskap til politikerne i Norge:

– Nå er det på tide at noen tar ansvar, rydder opp og får Faiz hjem.

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.
Utsendelsen av den afghanske tolken Faizullah Muradi har skapt sterke reaksjoner over hele landet. Soldater som har tjenestegjort i Afghanistan har nå satt i gang en innsamlingsaksjon for kamptolken.