Ingen reaksjoner overfor Frp-Hardy

Vararepresentant Sylvi Hardy (Frp) har ikke fått advarsel fra lokallaget etter at hun i Arendal bystyre uttalte at innvandrere lukter og slår barna sine.

Sylvi Hardy

Vararepresentant Sylvi Hardy har ikke fått noen reaksjoner etter at hun uttalte seg i en innvandringsdebatt i Arendal bystyre.

Foto: Leif Dalen/NRK

Sylvi Hardy

Sylvi Hardy hevder støtteerklæringene har strømmet på etter utspillene.

Foto: Leif Dalen/NRK
Anders Kylland

Fylkesleder i Frp, Anders Kylland, sier partiet må ha stor takhøyde.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Jeg tar ikke noe initiativ for at fylkeslaget skal foreta seg noe videre med mindre lokallaget i Arendal ønsker å følge opp, sier leder i Fremskrittspartiet i Aust-Agder, Anders Kylland, til NRK.no.

Det var torsdag i forrige uke at vararepresentant Sylvi Hardy under en innvandringsdebatt i Arendal bystyre kom med uttalelser som ble oppfattet som sterkt rasistiske.

Hardy, som er 10. vararepresentant i bystyret for Frp, sa blant annet at innvandrere «slår barna sine». Hun sa også at «de lukter og spiser all verdens». Flere av bystyremedlemmene reagerte med vantro etter uttalelsene.

Stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) fra Aust-Agder sa dagen etter at hun håpet Sylvi Hardy trakk seg fra partiet etter sjokkuttalelsene.

– Ja, personlig synes jeg hun burde si at nå har ikke jeg noe i et ordentlig parti å gjøre, nå melder jeg meg ut, sa Godskesen til NRK.no.

Melder seg ikke ut

Men det kommer ikke til å skje. Hardy har i etterkant sagt til NRK at hun ikke har planer om å gi seg i lokalpolitikken. Tvert imot. Hun er mer tent på å fortsette.

Ingenting tyder på at partier har til hensikt å hindre henne i å fortsette heller. Fylkesleder Anders Kylland sier han fortsatt mener uttalelsene var uheldige, men han mener det må være stor takhøyde for upopulære meninger.

– Sett i ettertid så mener jeg fortsatt at uttalelsene var klønete, men det må være stor takhøyde. Man må få lov til å si hva man vil, men folk trenger ikke å være enige. Det er den tilbakemeldingen jeg også har fått fra våre tillitsvalgte, sier Kylland.

– Hvis uttalelsene er innenfor, hvor går da grensen for hva man kan si?

– Det er helt umulig å definere. Jeg ønsker ikke at man skal begynne å legge munnkurv på representanter. Hver enkelt må kjenne etter hvor grensa går i forhold til uttalelser, sier Kylland.

Ifølge Kylland har ingen i Fremskrittspartiet sentralt lagt føringer i saken. Den eneste rikspolitikeren som har uttalt seg, er Ingebjørg Godskesen.

– Lett å kritisere i etterkant

Flere mente arendalsordfører Einar Halvorsen (H) burde benyttet klubba da uttalelsene falt i bystyresalen. I ettertid har han tatt selvkritikk og innrømmet at han burde grepet inn overfor vararepresentanten. Det mener ikke Anders Kylland, som også er varaordfører i Arendal.

Ingebjørg Godskesen er ikke hele Frp. Jeg klarer ikke å ta henne seriøst.

Sylvi Hardy, vararepresentant, FrP

– Det er lett å kritisere i etterkant, men man kan nesten ikke rekke å klubbe ned slike uttalelser. Jeg tror det ville være en krevende øvelse å skulle klubbe ned representanter på bakgrunn av meningsytring, sier Kylland.

Sylvi Hardy sier til NRK.no at støtteerklæringene har strømmet inn etter episoden i bystyret i Arendal. Hun fryktet aldri at hun ville bli ekskludert fra partiet.

– Nei, hvorfor skulle jeg det? Hvis Frp hadde hatt så lav takhøyde, hadde jeg blitt meget forbauset. Dessuten; Ingebjørg Godskesen er ikke hele Frp. Jeg klarer ikke å ta henne seriøst. Uttalelsene hennes var helt på jordet, sier Hardy.

– Ønsker du en mer sentral posisjon i partiet?

– Så langt har jeg ikke tenkt ennå, men det er mange som krever at jeg får fast plass i bystyret, sier Hardy