NRK Meny
Normal

– Tankeløst utspill, men ingen krise

Professor Frank Aarebrot synes Frps Sylvi Hardy burde holdt sine uttalelser om innvandrere til kaffeslabberaset, og brukt talerstolen til konstruktive meninger

Frank Aarebrot

Professor Frank Aarebrot synes Frp burde bruke tid på egen innvandringspolitikk, enn å ta livet av egne representanter.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Hun sier det mange av oss sier privat, men å omtale flyktninger som illeluktende og voldelige i bystyret, hører ikke hjemme, sier Frank Aarebrot professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

– Passende for kaffeslabberas

Det var under en innvandringsdebatt i Arendal bystyre torsdag kveld at Sylvi Hardy, 10. vararepresentant for Frp, ga uttalelser som ble oppfattet som sterkt rasistiske.

Professor Frank Aarebrot er ikke sjokkert, men synes det var upassende av Hardy.

– Dette er uttalelser som mange sier på et kaffeslabberas, men ikke fra talerstolen i bystyret. Hun viser liten sosial intelligens her, og burde skjønne at det ikke passer seg, sier Aarebrot.

Ser vi rester av holdninger som partiet har prøvd å få bort?

– Jeg tror nok at folk snakker om at det lukter hvitløk i oppgangene går utover Fremskrittspartiets rekker, men Frp er partiet som har vist mest sympati
for den typen holdninger, det er det ingen tvil om, sier Aarebrot.

Ingebjørg Godskesen

Stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) fra Aust-Agder håper Sylvi Hardy trekker seg fra partiet etter sjokkuttalelsene i Arendal bystyre torsdag kveld.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Men, det er jo ikke en fremtredende Frp representant som gir uttrykk for dette, det er en vararepresentant som har sagt det og hun er vel ikke vararepresentant helt uten grunn, understreker Aarebrot.

Dagen der på sier Hardy til NRK at hun ikke angrer på det hun sa, men ser at det kan misforstås.

– Jeg vil på det sterkeste påstå at jeg ikke har kommet med rasistiske kommentarer, sier Hardy.

– Bruk krefter på viktigere saker

Aarebrot er opptatt av at denne saken skygger for det som burde oppta partiet.

– Denne saken skygger for det som er alvorlig, nemlig den ufattelige politikken som Høyre og Frp i regjering legger opp til for de syriske flyktningene. Så dersom Frp i Arendal, med Hardy i spissen, ville tatt imot for eksempel bombeskadede småbarn fra Syria så kunne det være en måte å gjøre det godt igjen på, sier Aarebrot.

– Bør Hardy trekke seg, slik partikollega Ingebjørg Godskesen mener?

– Jeg synes nok at hennes politiske motstandere og eventuelle partifeller bør la være å skyte spurv med kanoner. Å gjøre Hardy til rasist for det hun har sagt begynner å gå over litt mange støvleskaft, påpeker professoren.

– Har Hardy begått politisk selvmord her?

– Det kommer an på hennes kolleger i partiet, og hvor alvorlig de ser på dette. Men jeg synes ikke dette er verdt å trykke en vararepresentant med en uheldig uttalelse under jorden for. Tilgivelse er bedre en politisk mord, avslutter Frank Aarebrot.

Line Haugland (Ap) vart sjokkert då Frps vararepresentant Sylvi Hardy heldt eit innlegg i Arendal bystyre. Mellom anna sa Frp-representanten at flyktningar «luktar» og «bankar og slår ungane sine».

Torsdag holdt Frps Sylvi Hardy et innlegg i Arendal bystyre, der sa hun at flyktninger "lukter" og "banker og slår barna sine".