Godskesen vil ha Hardy ut av Frp

Stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) fra Aust-Agder håper Sylvi Hardy trekker seg fra partiet etter sjokkuttalelsene i Arendal bystyre torsdag kveld.

Ingebjørg Godskesen

Ingebjørg Godskesen (Frp) vil ha Sylvi Hardy bort fra partiet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Ja, personlig synes jeg hun burde si at nå har ikke jeg noe i et ordentlig parti å gjøre, nå melder jeg meg ut, sier Godskesen til NRK.no.

Det var under en innvandringsdebatt i Arendal bystyre at vararepresentant fra Frp, Sylvi Hardy, ga uttalelser som ble oppfattet som sterkt rasistiske.

Hardy, som er 10. vararepresentant i bystyret for Frp, sa blant annet at innvandrere «slår barna sine».

Hun sa også at «de lukter og spiser all verdens». Flere av bystyremedlemmene reagerte med vantro etter uttalelsene. Line Haugland (Ap) sa at det var det verste hun hadde hørt.

– Det er uhørt

Godskesen trodde ikke sine egne ører da hun hørte om uttalelsene.

– Jeg har hatt en forferdelig vond følelse inni meg etter at jeg hørte dette. Uttalelsene er fullstendig forferdelige. Det er uhørt å snakke slik Sylvi gjorde i går, sier Godskesen.

Frp-politikeren tar avstand fra uttalelsene og sier meningsinnholdet ligger langt fra den politikken Fremskrittspartiet står for.

– Jeg trodde vi var langt forbi de tidene hvor noen av våre fremste folkevalgte i kommunene ville tenke sånn og komme med slike uttalelser. Dette må få konsekvenser, sier Godskesen.

Personen, ikke partiet

– Hva slags reaksjon ser du for deg?

– Det må jeg diskutere med mine kolleger i Arendal. Vi kan ikke være bekjent av slike ting. Men når en person gjør noe sånt, uansett parti, så er det personer som må ta det fulle og hele ansvaret. Man kan ikke klandre partiet, sier stortingsrepresentanten.

NRK har vært i kontakt med Sylvi Hardy fredag. Hun sier at hun fortsatt står ved sine uttalelser og at hun ikke har planer om å trekke seg fra partiet.

Godskesen innser at uttalelsene kan være ødeleggende for den politikken som partiet ønsker å føre.

– Men jeg håper folk ser at dette ikke har noe med partiet å gjøre, alle tar avstand fra slike uttalelser. Det må stå for hennes regning, sier Godskesen.

Line Haugland (Ap) vart sjokkert då Frps vararepresentant Sylvi Hardy heldt eit innlegg i Arendal bystyre. Mellom anna sa Frp-representanten at flyktningar «luktar» og «bankar og slår ungane sine».

VIDEO: Se Sylvi Hardy på talerstolen i Arendal bystyre torsdag.

– Svakt av ordføreren

Hun reagerer på at ordfører i Arendal, Einar Halvorsen (H), ikke brukte ordførerklubba til å stanse Sylvi Hardy.

– Det tegner et bilde av en svak ordfører når han ikke klubber vekk sånne uttalelser. Hun skulle ikke fått lov til å fortsette. Det er helt utrolig. Jeg kommer til å ta kontakt med både ordføreren og varaordføreren i Arendal for å få en orientering om det som skjedde. Jeg vil vite hvorfor hun ikke ble klubbet vekk, sier Godskesen.

Einar Halvorsen i bystyret

Ordfører Einar Halvorsen lot Sylvi Hardy få lov til å fullføre innlegget sitt under debatten.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ordfører Einar Halvorsen (H) innrømmer at han burde stoppet Sylvi Hardy tidligere, men å bruke klubba er han varsom med.

– Vi var i en situasjon med tre minutters taletid, og jeg tar selvkritikk for at jeg ikke reagerte på Hardy sitt innlegg raskere. Jeg ville trolig ikke brukt ordførerklubba, men jeg burde helt klart reagert tidligere på representantens ordbruk, innrømmer Halvorsen.

– Er du overrasket over holdningene til Hardy?

– Nei, vi vet jo at noen i Frp har en spesiell holdning til innvandringspolitikk, og partiet sliter nok med at noen medlemmer bruker stigmatiserende eller rasistiske ord i denne sammenhengen, sier Halvorsen.

Har du opplevd lignende før i bystyret?

– Aldri. Her hadde vi en den 10. vararepresentanten på talerstolen, og Hardy møter sjelden i bystyret så jeg kjenner henne ikke like godt som de andre 39 representantene. Jeg ble svært overrasket da hun begynte og tale, sier Halvorsen.

Rister på hodet av Godskesen

Halvorsen forstår ikke kritikken fra Ingebjørg Godskesen.

– Nå får hun begrense seg, dette er et Frp-medlem så her må partiet ordne opp selv, og ikke skylde på meg. Da viser Godskesen at hun ikke skjønner hva dette dreier seg om, sier Halvorsen.

– Burde Sylvi Hardy trekke seg fra partiet?

Det er ikke riktig av meg å kommentere eller mene noe om hvilke konsekvenser dette bør få, dette er en intern sak for Frp å ordne opp i, understreker ordføreren.

Får Sylvi Hardy plass på talerstolen i bystyret igjen?

– Naturligvis, det skal være plass til alle meninger i bystyret, men innenfor de grenser vi har med ord som er rasistiske, sårende eller stigmatiserende, avslutter Halvorsen.

NRK har vært i kontakt med presseavdelingen i Frp, og toppledelsen i partiet ønsker ikke å kommentere saken. Den mener at saken bør håndteres lokalt.