NRK Meny
Normal

Grimstad-gjødsel skal hjelpe Kina

Miljøteknologi fra Grimstad skal nå bidra til å løse et av Kinas økende miljøproblemer. Selskapet Høst skal i vår åpne et anlegg der avfall fra dyr og mennesker blir omgjort til gjødsel.

Kinesiske bønder i Tongling provinsen

Kinesiske bønder skal ved hjelp av norskprodusert gjødsel kunne dyrke jorda på en mer miljøvennlig måte (ill.bilde)

Foto: STR / AFP

Kina

Hønsegjødsel blir en viktig del av av innholdet i Grimstad-gjødsla som skal produseres i Kina for det kinesiske markedet.

Foto: KHAM / Reuters

Dette kan spare Kina for store Co2-utslipp og forbedre landbruket.

Åpner flere anlegg

– Vi sitter med en sekk med mineralsk organisk gjødsel. Den er laget av cirka 50 prosent med organisk avfall og så er det tilsatt mineraler slik at den fungerer omtrent som en kunstgjødsel, sier administrerende direktør i selskapet Høst, Torleif Næss Ugland, som stolt viser frem gjødselen som nå skal produseres i Kina.

Landet har enorme utslipp av avfall fra dyr og mennesker, som nå skal ende opp i gjødsel til landbruket. Etter flere års forberedelse åpnes det første anlegget i Yunnan-provinsen i vår, forteller Ugland.

– Det første anlegget vi skal åpne som er en rekke av flere etter hvert, skal produsere 30.000 tonn gjødsel i løpet av et år. Det baserer seg på matavfall og hønsegjødsel.

– Hva skiller dette produktet fra gjødsel vi får kjøpt her i Norge?

– Forskjellen er egentlig at halvparten av gjødsla er et organisk materiale. Det er positivt i forhold til at jorda trenger det for organisk materiale er på en måte skjelettet i jorda. Enhver bonde vil være interessert i å tilføre noe organisk materiale til jorda si, sier Ugland.

Kina topper klimagassutslipp


Kina har enorme problemer knyttet til husholdningsavfall og dyregjødsel som også bidrar til å øke de globale klimagassutslippene. Gründerne i Grimstad, mener de har en av nøklene til å løse dette.

– Når avfallet blir lagt i deponier så fører dette til ganske store klimautslipp som påvirker temperaturen på denne siden av kloden også.

– Det andre er jo at når avfallet går ut i nærmeste elv så ødelegger det drikkevannet og gir veldig mye forurensning lokalt, sier Ugland.

– Stort fokus på klima

Vi hører ofte at Kina er en miljøversting som ikke ønsker å binde seg til forpliktende avtaler rundt miljøet. Ugland som har samarbeidet tett med kinesiske myndigheter om prosjektet, har en annen oppfatning.

– Det er et stort fokus på det i Kina. Det å være et norsk firma i den provinsen som vi jobber i, har vært veldig hyggelig nettopp fordi de ser at de har store miljøproblemer som de ønsker bistand til å hjelpe seg med, sier Ugland.