Kinesisk ris er alvorlig forurenset

Kinesere frykter nå at deres viktigste matvare, ris, er alvorlig forurenset med tungmetaller.

Ris

Ris er hovedbestanddelen av alle måltider for et flertall av den kinesiske befolkningen. Illustrasjonsfoto.

Foto: KHAM / Reuters

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Det dyrkes hvert år 200 millioner tonn med ris i Kina. Nå frykter forbrukerne at de kan være utsatt for en ny, gigantisk matvareskandale.

Forskere ved landbruksuniversitetet i Nanjing har nylig lagt fram resultater som viser at store deler av rishøsten er forurenset med tungmetaller.

Prøver av ris i 2007 viser at 10 prosent hadde høyt innhold av tungmetallet kadmium. Men neste år var resultatet mye verre.

Hele 60 prosent av prøvene viste at risen inneholdt alt for mye kadmium, noen ganger fem ganger så mye av tungmetallet som den lovlige mengden.

I tillegg til kadmium er det også funnet for mye bly i risen.

Tungmetallene kommer med forurensning fra kjemiske fabrikker i nærheten av rismarkene.

Myndighetene toner ned skandalen

Mens kinesiske forbrukere engster seg for sykdommer og helseplager fra tungmetallene, forsøker Kinas myndigheter å tone ned nyhetene om den forurensete risen.

Folk får beskjed om at det ikke en noen grunn til panikk, og at det bare er begrensete geografiske områder hvor risen er forurenset.

Ifølge det kinesiske magasinet New Century, har det hittil ikke blitt gjort noen større undersøkelser på hvordan dette vil muligens påvirke folkehelsa.

Matvaresikkerheten i Kina er svært dårlig. For to år siden ble 300.000 kinesiske småbarn skadet av melkepulver som inneholdt et giftig tilsetningsstoff.

Den gang forsøkte kommunistpartiet først å hemmeligholde at melkepulveret var skadelig, men måtte til slutt innrømme skandalen etter at den ble avdekket av regjeringen i New Zealand.

SISTE NYTT

Siste nytt