Normal

Opprørspoliti mot miljøprotestanter

BEIJING/OSLO (NRK) I Øst-Kina har myndighetene satt inn opprørspoliti for å fjerne miljødemonstranter. I fire dager har de protestert mot giftige utslipp fra en solenergifabrikk.

Opprørspoliti mot demonstranter i Kina

Kinesis politi stenger av gaten som leder til solenergifabrikken Jinko Solar Holding i Hongxiao.

Foto: Ap

Slike miljøprotester har blitt en økende hodepine for kommunistmyndighetene i Kina.

Giftig utslipp fra miljøvennlig energi

Giftig, gul røyk la seg over lokalsamfunnet, grisene ble syke og døde, og død fisk fløt opp i hopetall i elven som renner gjennom landsbyen Hongxiao i provinsen Zhejiang rett sør for storbyen Shanghai i Øst-Kina.

En skole og en barnehage ligger mindre enn 100 meter fra solenergifabrikken som har sluppet ut ulovlige mengder fluorider siden april i år - minst.

Torsdag i forrige uke rant det over for lokalbefolkningen. 500 mennesker tok seg inn på fabrikkområdet, veltet selskapets biler og ødela kontorer. Paradoksalt nok produserer bedriften Jinko Solar Holding solcellepaneler som skal sørge for miljøvennlig energi. Men fabrikken selv er en stor forurenser.

De siste månedene har det vært svært mange miljøprotester i Kina, og i august klarte 12.000 demonstranter i byen Dalian å få stanset en fabrikk som lager paraxylene, et giftig stoff som brukes i plastproduksjon. Slike demonstrasjoner er nå blant de største problemene for kommunistpartiet i Kina, som har all makt i landet.

– Banket opp av politiet

De som protesterte mot giften fra solenergifabrikken ble i går jaget vekk av væpnet opprørspoliti, men myndighetene har lovet at fabrikken heretter skal stanse de giftige utslippene.

Innbyggerne i Hongxiao - som i sier at de ønsker å få svar på hvorfor et så stort antall fisk dør i elven - mener at de blir kneblet og at politiet bruker unødvendig makt mot dem.

– Noen av oss ble banket opp under demonstrasjonene. Hvorfor kan vi ikke bare få vite sannheten? spør demonstranten Cao til nyhetsbyrået Reuters. Han vil bare gi fornavnet sitt, og forteller at de som snakker med journalister, blir pågrepet av politiet.

Opprørspoliti mot demonstranter i Kina

Kinesis politi holder oppsyn med det store antallet demonstranter utenfor Jinko Solar Holding.

Foto: Ap

– Nå må vi dø i stillhet

Forurensning fra industri står bak minst 31 krefttilfeller blant innbyggerne i Hongxiao, mener demonstrantene. Seks personer skal ha fått diagnosen leukemi, skriver Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua og nyhetsbyrået AFP.

Politiet har arrestert en person for å ha spredt det som kalles rykter på Internett om antallet krefttilfeller.

En eldre dame som ikke ønsker navnet sitt på trykk, klager med bitterhet på myndighetenes svar på demonstrasjonene.

– Fabrikken har forurenset oss lenge, men nå som vi gir beskjed blir vi tvunget til å tie. De er med på det alle sammen. Nå må vi bare sitte her og dø i stillhet, sier kvinnen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt