Hopp til innhold

Fjerner ikke gummikuler - Miljøpartiet er skuffet

Kristiansand kommune har ingen planer om å fjerne de små gummikulene som brukes som fyllmateriale på kunstgressbaner. Miljøpartiet De Grønne mener gummikulene er miljøskadelige.

Kunstgress

Norge har i dag totalt 1729 kunstgressbaner i ulike størrelser og i haller. Anslagsvis 80 % av kunstgressbanene har i dag gummigranulat (SBR) produsert av oppmalte bildekk.

Foto: Knut Reitan / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Gummigranulat på kunstgressbaner

Slik ser gummikulene ut som brukes på mange kunstgressbaner.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

Saken skal nå opp til ny politisk behandling i by- og miljøutvalget og Miljøpartiet De Grønne (MDG) uttrykker stor skuffelse over at kommuneadministrasjonen ikke har planer om å fjerne gummigranulatet som brukes som fyllmateriale på kunstgressbanene.

Kommunen kjenner til miljøutfordringene med kulene, men vil vente på nye statlige regler og retningslinjer før man gjør noe med saken, ifølge rådmannen.

Det finnes i dag cirka 70 kunstgressanlegg i Kristiansand kommune.

Det er umoralsk å ikke gjøre noe med dette miljøproblemet.

Mira Svartnes Thorsen, politiker for Miljøpartiet De Grønne i Kristiansand

– Defensivt og tafatt

Mira Svartnes Thorsen

Mira Svartnes Thorsen fra Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Bystyrepolitiker Mira Svartnes Thorsen i MDG krever at kommunen bytter ut gummikulene med annet fyllmateriale.

– Jeg synes det er defensivt og jeg synes det er litt tafatt at kommunen ikke tar tak i denne alvorlige problematikken, sier hun

Thorsen tok opp saken i en interpellasjon i bystyret allerede 1. mars og fremmet da et forslag sammen med Venstre om å utfase bruken av gummikulene og at det ikke skal anlegges nye kunstgressbaner med gummi- eller plastkuler som fyllmateriale.

Saken ble vedtatt sendt tilbake til kommuneadministrasjonen for ny gjennomgang.

Nå foreligger kommunens nye forslag til politisk behandling og her går det frem at kommunen foreløpig ikke vil anbefale endringer.

– Vi burde i hvert fall få et vedtak på at vi ikke skal etablere nye kunstgressbaner med gummigranulat. Vi burde også fase ut det vi allerede har. Vi vet at dette er den nest største kilden til mikroplast i naturen, og jeg vil si at det er umoralsk å la være å gjøre noe med det, sier Thorsen.

Ny forskning og nye regler

Kunstgress

Granulat laget av brukte bildekk inneholder mer miljøgift og sink enn granulat laget fra annet nytt materiale. Alternativene er andre typer granulat, plastkuler og sand (Kilde: Miljødirektoratet).

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

I innstillingen fra rådmannen kommer følgende fram:

  • Norges Fotballforbund (NFF), Kulturdepartementet (KUD) og Miljødirektoratet (MD) jobber med å justere regelverket når det gjelder kunstgressbaner.
  • Også Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Norsk institutt for luftforskning (NILU) har planer om et forskningsprosjekt for å finne ut mer om hva som skjer når disse gummikulene havner utenfor banene og i drensvann.

LES MER HER:

Kristiansand kommune ved idrettsetaten er invitert til å delta i prosjektet.

Samtidig har idrettsetaten forskjøvet oppstartstidspunktet for rehabilitering av Modena-banen på Flekkerøya i påvente av den politiske behandlingen av gummikule-saken.

Mer opptatt av penger

Mira Svartnes Thorsen mener saken viser at de som styrer i dagens samfunn ikke helt har fokus på natur- og miljøvern som dagens unge.

– Vi har i dag en generasjon som styrer og som er mer opptatt av penger enn av naturressurser og miljø. Vi redder ikke verden ved å fjerne gummigranulat fra idrettsanlegg, men vi kommer et steg videre, sier hun.

Saken skal nå behandles i by- og miljøutvalget og utfallet av den politiske debatten og behandlingen er så langt ikke avklart.

Men MDG kommer til å stå på sitt krav om at gummikulene må bort.

– Jeg synes det er symptomatisk at den rådende konsensus er at det er viktigere å ta vare på penger enn på naturgrunnlaget, avslutter Thorsen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %