Hopp til innhold

Forbereder seg på nok en stormflo: – Det er mye nå

Fredag må folk langs kysten av Skagerrak forberede seg på nok en stormflo. Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for høy vannstand.

Høy vannstand i Mandal

Mandag denne uken ble gatene i Mandal sentrum oversvømt for tredje gang på en drøy måned. Vannet steg høyere enn varslet. Nå er det sendt ut nytt farevarsel for området.

Foto: Ronny Blix

– Det er mye nå, og det ser ikke ut til å gi seg med det første, sier vakthavende statsmeteorolog, Anne Solveig Andersen.

Meteorologisk institutt har nok en gang sendt ut gult farevarsel for høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet.

Maksimal vannstand ser ut til å bli mellom klokka 14 og 17.

Her blir det verst

  • Verst blir det på strekningen Svenskegrensen til Stavern, hvor vannet kan stige 80–110 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene.
  • Fra Stavern og til Risør er det ventet en stigning på 75–90 centimeter
  • Fra Risør til Åna Sira kan vannet stige 60–75 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene.

Mandag førte stormflo i Oslofjorden til at togstasjonene i både Halden og Drammen måtte holde stengt.

Beredskapssjef i Drammen kommune, Sten Petter Aamodt, sier de følger nøye med på varslene.

– Prognosene ser foreløpig ut til å bli 30 centimeter lavere enn forrige gang, og kommunenes infrastruktur vil ikke være truet. Vi vurderer situasjonen fortløpende, og setter i verk tiltak der det måtte være behov.

Sten Petter Aamodt

Beredskapssjef i Drammen kommune sier de følger varslene tett, men ut fra prognosene er det ikke noe som tyder på at kommunens infrastruktur er truet av den varslede stormfloen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Pumpa ligger klar

På restauranten Bredden i Mandal gjør de ansatte seg nok en gang klar til at restauranten skal oversvømmes.

– Pumpa er klar, og møblene er allerede løftet opp fra gulvene, forteller restaurantsjef Christina Weber lattermildt.

Tre ganger i løpet av en drøy måned har vannet trengt seg opp gjennom gulvene i restauranten nede på bryggekanten.

Pumper vann ut av restaurant

Restaurantsjef Christina Weber har pumpen klar i tilfellet ny stormflo i morgen. Restauranten Bredden i Mandal har blitt oversvømt tre ganger i løpet av en drøy måned.

Foto: Privat

Restauranten har hatt midlertidig driftsstans siden midten av januar, da den første stormfloen rammet.

– Vi skulle egentlig holde stengt i 4–6 uker for at det skulle få tørke opp, men sånn som det er nå blir det jo stadig forskjøvet, for det tørker jo ikke.

Stormflo Drammen stasjon

Mandag denne uken måtte togstasjonen i Drammen stenges på grunn av store vannmengder.

Foto: Azad Razaei / NRK

Mye vær og vann

Stormflo oppstår når påvirkning fra været gjør vannstanden ekstra høy. Særlig lufttrykksendring og vind påvirker vannstanden.

– Vi har hatt veldig mange lavtrykk den siste tiden i tillegg til at vi har hatt mye vind fra sør, sørvest som gjør at det blir oppstuing av vann i Skagerrak, forteller Andersen.

Andersen anbefaler folk som bor langs kysten om å sjekke båtfortøyninger og sikre løse gjenstander som ligger nær strandsonen.

I tillegg kan man gå inn på sehavninva.no og sjekke prognosene fortløpende.

– Lavtrykk preger været fremover. Det ser ut til at vi må sende ut nye farevarsel for helgen, men det er noe vi vurderer fortløpende.

Andersen har selv reagert på at det har vært uvanlig mange dager med høy vannstand den siste tiden. Hun tok derfor kontakt med en forsker for å høre om man har hatt lignende episoder tidligere.

– Han fortalte at på 90-tallet var det også en slik periode med veldig høy vannstand. Så det går litt i bølger, og det er jo mye som tyder på at vi kan vente oss mere vær og vann i fremtiden med stigende havnivå.

Anne Solveig Andersen

Statsmeteorolog Anne Solveig Andersen sier det er flere lavtrykk på vei, så folk langs kysten oppfordres til å følge med på advarsler.

Foto: Marit Hommedal