Hopp til innhold

Store vannmengder førte til stengte togstrekninger

Stormflo i Oslofjorden førte mandag til stengte togstrekninger og innstilte ferger.

Oversvømmelse på Halden stasjon.

STENGT: Halden stasjon måtte holde stengt mandag fordi togsporene ble liggende under vann.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Togstasjonene i Halden og Drammen var stengt mandag formiddag på grunn av oversvømmelse av togsporene.

Like før klokken 16 mandag opplyste Vy at Drammen stasjon var åpnet for togtrafikk igjen, men at reisende måtte være forberedt på forsinkelser og innstillinger inntil togene er tilbake i normal drift.

I Halden kjører togene med redusert hastighet på strekningen Halden-Sarpsborg på grunn av vannmengdene. Vy vet ikke hvor lang tid det tar før togene kan kjøre som normalt igjen.

Også passasjerene på strekningen Ustaoset-Voss på Bergensbanen er rammet, etter at et snøras gikk nær Myrdal. Det er foreløpig uklart hvor lang tid det vil ta før togene kan kjøre som normalt igjen, men det er varslet en ny oppdatering på tirsdag klokka 12.

Det kjøres buss for tog mellom Voss og Ål på Bergensbanen. Samtidig er det dårlige kjøreforhold for busser på fjellet.

Mandag ettermiddag klokka 17 er det er kolonnekjøring på Rv 52 gjennom Hemsedal, mens Riksvei 7 over Hardangervidda og E134 Haukelifjell er stengt på grunn av dårlig vær.

E16 over Filefjell er foreløpig åpen for trafikk.

Vet ikke om det er skader på sporene

Pressevakt Gina Scholz i Vy forteller at vannmengdene i Drammen og Halden førte til utfordringer med å frakte passasjerer på Østlandet hjem mandag ettermiddag.

– Det er en utfordrende dag når det er så mye vann som passerer togtrafikken. Men vi setter opp alternativ transport og frakter de reisende så godt som mulig på andre måter enn med toget. Vi skaffer busser så fort vi kan. Og hvis det er behov for det, bruker vi også taxi, sa hun.

Drammen togstasjon stengt på grunn av flom

Også på Drammen stasjon førte stormfloen til så store vannmengder på land at stasjonen måtte holde stengt.

Foto: AZAD RAZAEI / NRK

Kom vannet overraskende på dere?

– Været er ikke alltid forutsigbart. Vi følger med og visste at det var mye nedbør. Så slår det ut på forskjellige måter, men da løser vi det så godt som vi kan sammen med Bane Nor, sier Scholz.

Bane Nor vet foreløpig ikke om de store vannmengdene har ført til skader på sporene.

– Vi må vente til vannet trekker seg tilbake, så sporene blir tørre, før vi får sett hvordan tilstanden på sporene og elektronikken, sier pressevakt Thea Rønneberg i Bane Nor.

Arendal var en av byene som ble rammet av stormfloen mandag.

Måtte vasse fra ferge

Meteorologisk institutt sendte i helgen ut gult farevarsel om høy vannstand på hele Østlandet til og med Agder. Under ekstremværene Didrik og Elsa gikk de ut med rødt farevarsel.

– Årsaken til det, er utfordringen vi har med å varsle dette. Det er en viss usikkerhet knyttet til utviklingen av været. I denne situasjonen har den blitt litt større enn vi så for oss da vi gikk ut med gult farevarsel, sier statsmeteorolog Per Egil Haga.

– Så dere burde varslet med rødt også denne gang?

– Sånn i ettertid burde vi kanskje ha varslet på oransje nivå. Men det er ikke så lett å spå i forkant, sier Haga.

I Fredrikstad førte den høye vannstanden til at passasjerene på byfergene i sentrum måtte finne på kreative løsninger for å komme seg av og på fergene.

– Jeg hadde ikke noe valg i dag, jeg måtte bare ta av meg skoene og komme meg uti, smiler Anwar Darbs, som tok ferga fra sentrum til Gamlebyen.

Anwar Darbs måtte ta av seg skoene for å komme seg i land fra byferga i Fredrikstad.

Innstilte ferger

I Oslo ble flytebroen mellom Operaen og Sørenga blitt stengt på grunn av vannstanden, skriver Aftenposten. I Kragerø ble det meldt om rundt én meter høyere vannstand enn normalt.

– Vannet står veldig høyt og er i ferd med å gå inn i noen båthus. Båter som ikke ligger ved flytebrygge, blir liggende veldig stramt. Men det er problemer med å komme seg ut for å få slakket tauene, sier Per Ole Halvorsen på brygga i Kragerø til NRK.

Flere fergeruter ble også innstilt på grunn av været og værmeldingene. Color Line og Fjord Line innstilte avgangene mellom Sandefjord-Strømstad, Hirtshals-Larvik og Langesund-Hirtshals.