NRK Meny
Normal

Drivis skaper problemer

Det er fortsatt store problemer på grunn av havisen flere steder i landsdelen. Fastboende på øyene strever nå med å få daglivlivet til å gå rundt.

Video nsps_upload_2010_2_8_18_53_51_1432.jpg

Flere steder langs kysten skaper drivisen nå problemer. Blant annet i Ny-Hellesund i Søgne. Skipper Trond Andreas Karlsen er ikke sikker på hvor lenge han kommer ut til øygruppa. Se video ved å klikke på bildet.

Rutebåten "Høllen" klarer fremdeles å karre seg gjennom isen og ut til Ny-Hellesund i Søgne, men den tette isen gjør at øygruppa ellers er isolert. Innbyggerne kan ikke bruk egne båter, og er helt avhengige av rutebåten.

Vannet i hovedledningene er frosset, og øyboerne ba i dag kommunen om å få brakt ut vann til øya.

– Vi må se om vi kan hjelpe til litt, og se om vi kan greie å komme inn til brygga gjennom isen. De siste dagene har det kommet inn en del drivis østfra, is som kan være 30-40 centimeter tykk, sier skipper på "Høllen", Trond Andreas Karlsen.

Frykter å bli isolert

Fastboende kan ikke bruke egen båter, og flere av eiendommene ligger slik til at de ikke kan komme seg til rutebåtbrygga. Flere er nå bekymret.

Mona Ertzeid Opsahl

Fastboende i Ny-Hellesund, Mona Ertzeid Opsahl, er redd for å bli helt isolert.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

– Ferskvannet er borte, så vi har ikke drikkevann lengre. Vi er bekymret for at råka nå skal fryse igjen, slik at beredskap på brann og helse skal bli tatt fra oss, sier Mona Ertzeid Opsahl.

Metrologene melder flere dager med minus grader i Ny-Hellesund og skipperen mener det er et tidsspørsmål før isen blir for tykk for båten hans.

– Det kan fort bli verre enn nå. Om et par dager tviler jeg på om jeg kan greie å komme inn her, sier Karlsen.

Helt isolert på Randøyene

På Randøyene utenfor Kristiansand er de fastboende helt isolert av isen, for der kommer selv ikke rutebåten fram.

Det begynner å minke på forsyninger på øya, og post, skole og arbeidskjøring har stoppet opp.

Bystyrepolitiker Dag Vige har i hele dag prøvd å finne ei løsning for beboerne på Randøyene, men det blir dyrt å skaffe stor nok båt til å holde oppe en råk for rutebåten.