NRK Meny
Normal

Værfast i havgapet

Fem håndverkere har i natt sittet værfaste i Gamle Hellesund i Lillesand.

Værfaste arbeider i Gamle Hellesund

Håndverkerne har holdt humøret oppe, blant annet med litt nødproviant fra ei nabohytte.

De fem dro ut tirsdag morgen i en 15 fots båt med påhengsmotor, og kom seg ikke inn igjen. Dermed måtte de overnatte i havgapet, forteller Hans Andersen.

– Vi dro som vanlig ut om morgenen og putrer utover. Det var en del is, som det også har vært tidligere i vinter. Lenger ute kom det litt mer is, men vi fikk da brøytet oss vei igjennom. Da vi kom ut satt vi og kikket litt og plutselig kom isen veldig fort forbi brygga her og det har den aldri gjort før. Vi fant ut at det kanskje var litt i grenseland og at det beste kanskje var å komme seg inn til land, sier Andersen.

Bom stopp

Harald Andersen

Arbeidsformann Harald Andersen måtte i natt overnatte på arbeidsplassen sammen med arbeidslaget sitt.

Foto: Odd Rømteland / NRK

De kjørte innover, men kom ikke lengre enn 200 meter før det var bom stopp.

– Vi fant ut at dette går ikke, så vi måtte bare komme oss ut igjen til brakka. Men det var så vidt vi kom oss tilbake. Vi satt bom fast og kavet for harde livet. Vi fikk med et nødskrik kravlet oss inn til brygga og der ble vi.

Arbeiderne kontaktet en annen kar med større båt i håp om at han kunne komme seg gjennom isen. Men det gikk ikke, han kom bare halvveis før han måtte snu.

Sjefen til de fem kontaktet brøytebåt, men det var for grunt til at den kunne komme inn. Fiskere og andre sjøfarende ble også kontaktet, men ingen kunne hjelpe. Dermed måtte håndverkerne gjøre seg klare for ei natt uten alt for mye mat og varme.

Brøt seg inn i nabohytte

For å få tak i noe spiselig måtte de bryte seg inn i ei nabohytte.

Havis

På vei til land etter over ett døgn i isolasjon. Harald Andersen og Eirik Sars Reinertsen klarer å brøyte seg vei i isen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Det var jo en strek i regninga. Men vi hadde klarert innbruddet med de som eier hytta, da.

– Fant dere noe mat da?

– Tja, definer mat... Men vi fant i alle fall ut at Marie-kjeks og bringebærsyltetøy er veldig undervurdert, ler Andersen.

De fem skulle etter planen hentes til land onsdag morgen med helikopter, men isforholdene ble noe bedre og håndverkerne klarte å brøyte seg til land i egen båt.