Normal

Dollarkurs påvirker reiselysten

Høy dollarkurs bidrar til at færre reiser til USA. Reisebyrå i Kvinesdal med mange USA-farere forteller om markert nedgang.

New York

Høy dollarkurs påvirker tallet på bestilte USA-turer. Men reiselivsbransjen tror USA vil bli mer populært som reisemål. Bildet er fra New York.

Foto: Mario Tama / Afp/Scanpix

Færre velger seg USA som ferie- og reisemål i den vestre delen av Vest-Agder.

Daglig leder Per Erik Røgenes i reisebyrået USA Experten i Kvinesdal anslår nedgangen på 12 til 13 prosent det siste året.

– Vi har et fall i etterspørselen og det er nærliggende å tenke seg at det er den høye dollarkursen som er hovedårsaken, sier Røgenes.

Han understreker likevel at nedgangen i tallet på reiser ikke oppleves som dramatisk ved reisebyrået, som har eksistert i 46 år og som kanskje er mest kjent for sitt tidligere navn OK Reiser.

Fotokonkurranse - Mitt Sørland

Utvandringen til USA har preget Kvinesdal. Her synger Bjøro Håland under bygdas egen utvandrerfestival.

Foto: Bjørg Grøtteland Omland

Mange påvirkes ikke av dollarkurs

Og faktisk er det mange som trosser svak krone og reiser til USA uansett dollarkurs, spesielt i et område av landet hvor mange har sterkt tilknytning til USA.

– Gjennom snart 50 års drift med mange faste kunder med familie og venner og naturlig tilknytning til USA, så er det mange som reiser enten på en årlig USA-tur eller annenhvert år og de lar seg ikke påvirke av om dollaren er på seks eller åtte norske kroner, forteller Røgenes.

Men reisebyrået satser likevel mer på blant annet cruiseturisme som ikke er like mye påvirket av høy dollarkurs.

140.000 utvandret til Amerika fra Oppland og Hedmark

En undersøkelse på 1980-tallet viste at 10 prosent av innbyggerne i Kvinesdal var amerikanske statsborgere.

Foto: DPA / Scanpix

Tror USA vil bli mer populært

– Selve flybillettene er jo ikke blitt dyrere, men det er jo å bo og oppholde seg i USA som er blitt dyrere. For eksempel cruiseferie i USA er ikke påvirket av dollarkursen. Og oljeprisen er lav, så det er å sende folk til USA på cruise er fremdeles rimelig, ifølge Røgenes.

Hos daglig leder Edith Øslebø i reisebyrået Berg-Hansen i Kristiansand er det imidlertid ikke registert noen nedgang i USA-reiser.

– Vi ser ikke utslag i færre reiser, selv om det kan være svingninger på hotellovernattinger. Folk reiser like mye enten det er på rundturer i USA eller til California eller Orlando, sier Øslebø. Hun tror turiststrømmen til USA heller vil øke fremover.

– USA blir mer og mer populært blant annet med familieturer og vennegjenger. Lengre reiser blir rett og slett mer populært, avslutter Øslebø.