Ny ungdomsfilm tar et oppgjør med generasjon prestasjon

Ungdomsfilmen «Psychobitch» skildrer det store presset dagens ungdom lever under, der de jager etter det perfekte og frykter å skille seg ut.

Psychobitch med Jonas Tiedemand og Tale Maria Krohn Engvik

Filmen «Psychobitch» handler om umulig kjærlighet, generasjon prestasjon og å tørre å være seg selv.

Foto: Ape&Bjørn/Norsk Filmdistribusjon

Filmen, som er regissert av Martin Lund og produsert av Ruben Thorkildsen, har på forhånd av premieren 11. januar blitt vist for ungdommer i hele Norge.

Under førvisningen på Kristiansand Kino kunne responsen fra ungdommene tolkes som nok en bekreftelse på at de kunne kjenne seg igjen, mener Thorkildsen, som selv er fra sørlandsbyen.

– Det har vært gøy å se reaksjonene til de vi har laget filmen for, sier han.

Produsent Ruben Thorkildsen

Ruben Thorkildsen forteller at de hentet inspirasjon fra en undersøkelse som viser at Norge er det landet i verden der det er vanskeligst og minst akseptert å skille seg ut.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Thorkildsen forteller at de har jobbet med å utforske oppfatningen om at dagens ungdomsgenerasjon er mer konform.

– I mine øyne består dagens ungdom i større grad av én gruppe. De kler seg ganske likt og lytter til de samme tingene. Da jeg vokste opp på 80-tallet var det tydeligere skiller og man kunne utforske mer, sier han.

Skuespillerne i filmen "Psychobitch"

Skuespillerne Mohammad Benmoussa, Saara Sipilä Kristoffersen, Bethina Nærby, Eilov Gravdal og Tale Maria Krohn Engvik snakket med de 300 ungdommene etter filmvisningen ved Kristiansand Kino.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Sosiale medier sover aldri

Tale Maria Krohn Engvik er en kjent helsesykepleier som går under navnet «Helsesista» i sosiale medier. Hun spiller rollen som helsesykepleier i filmen og påpeker at scenene i «Psychobitch» ikke er ulik virkeligheten. Hun håper filmen vil inspirere unge til å tørre å være seg selv.

Helsesykepleier Tale Maria Krohn Engvik

Helsesykepleier Tale Maria Krohn Engvik håper filmen vil inspirere flere unge til å tørre å være annerledes.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Det er et mye høyere tempo og større press nå, enn tidligere. Da jeg var ung sammenlignet vi oss med den fineste eller mest populære personen i klassen, også tenkte vi ikke mer over det når vi kom hjem. Sosiale medier sover aldri, og i dag sammenligner man seg med kjendiser og mennesker fra hele verden, hele tida, sier hun.

Tale Maria Krohn Engvik

Tale Maria Krohn Engvik

Kommer med oppfordring til ungdommen

Krohn Engvik mener norsk ungdom må slappe mer av og kommer med en oppfordring:

– Ungdom i dag må lære seg å skinne innenfra. Det er noe de trenger å øve seg på. De prøver å skinne på så mange områder, og det er ikke like viktig hvem man er inni seg. Prestasjoner og hvordan man ser ut er viktigere. Det fører til at mange strever og får det vanskelig.

Bilde fra filmen "Psychobitch"

Filmen «Psychobitch» har premiere på norske kinoer 11. januar.

Foto: Norsk Filmdistribusjon

Budskapet treffer målgruppen

300 elever fra kristiansandskolene viste stort engasjement i kinosalen. Solveig Haugstad var blant dem som kunne relatere til filmen.

– Filmen spiller på humor og bruker et språk vi kjenner til. Jeg tror det er veldig viktig å være åpen og snakke om ting som er vanskelig. Det kom tydelig frem, sier hun.

Saara Sipilä Kristoffersen spiller Lea i filmen. Hun mener «Psychobitch» kommer med et viktig budskap til sine jevnaldrende.

– Mange er veldig redd for å skille seg ut. Filmen er med på å vise at alt ikke behøver å være perfekt alltid, man kan slappe av og være seg selv, sier skuespilleren.

Førpremiere på "Psychobitch"

300 elever fra ulike skoler i Kristiansand møtte opp under førpremieren av filmen «Psychobitch». Solveig Haugstad var en av dem.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK