Hopp til innhold

– Vi må ikke frykte hverandre

Flyktningkrise, homoekteskap og religionsskepsis. Biskop Stein Reinertsen reflekterer over året som snart er omme, og deler sine tanker for det nye som vil komme.

Biskop Stein Reinertsen

Biskop Stein Reinertsen reflekterer over noen av de store spørsmålene vi har snakket om det siste året.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Den enorme flyktningerstrømmen fra Syria og Afganisthan har skapt sterke reaksjoner. Debatten fikk et oppbluss tirsdag da innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la frem forslag om å stramme inn asylreglene.

Biskop i Telemark og Agder, Stein Reinertsen, har lyst til å henge seg opp i et spesielt ord når årets mest diskuterte tema kommer på banen: Frykt.

– På mange språk er «frykt» og «fremmed» samme ord. Det som synes veldig skremmende blir noe annet når du kommer nær, sier biskopen.

Flyktninger, frykt og frivillige

Han mener det er viktig at Europa nå finner gode, politiske løsninger for å takle strømmen av flyktninger, og sier at ingen land, ei heller Norge, har mulighet til å ta i mot ubegrenset.

– Men vi må ta vår del, sier han.

– Vi har et ansvar for mennesker som lider nød.

Flyktningkrisen har satt sinnene i kok hos mange. I Sverige har flere asylmottak blitt brent til grunnen, her hjemme har folk vist sin avsky med å tordne løs i kommentarfelt i sosiale medier.

– De stygge ordene må vi i hvert fall legge av oss. Det er lov å ha forskjellige meninger, men er viktig at å skape gode møteplasser, sier biskopen, og legger til;

– Det er kanskje mange som brenner ned asylmottak, men min erfaring er at det er mange, mange flere som bygger opp, sier han, og roser innsatsen til frivillige i blant annet Kristiansand og Vågsbygd.

Les også: Vil gi flyktningene gode opplevelser

Skeptisk til nøytral religionsretning

I kjølevannet av flyktningkrisen vokste det også frem en ny diskusjon da Utlendingsdirektoratet (UDI) i høst innførte korsnekt på asylmottak. Oppstandelsen ble imidlertid så stor at de kort tid senere snudde.

Tidligere denne uka forsvarte statsminister Erna Solberg bruk av religiøse symboler. Det samme gjør biskop Reinertsen.

– Skal vi snakke om et åpent samfunn, må det også gjelde det som har med religion å gjøre, sier han.

Biskopen reagerer på en Grimstad-bedrift sa opp avtalen med BIG Catering, eid av den kristne organisasjonen Normisjon, fordi de ønsket å være livssynsnøytrale.

– Det syns jeg er helt utrolig! Jeg tror vi går i en retning som ikke er sunn. Jeg er tilhenger av det livssynsåpne samfunnet, ikke det livssynsnøytrale, understreker biskopen.

Hva er et ekte ekteskap?

Flere deltok i årets kirkevalg enn tidligere. I Agder og Telemark gikk valgdeltakelsen opp 2,7 prosent fra 2011. Spørsmålet om likekjønnede skulle få gifte seg i kirken på lik linje med heterofile, både engasjerte og splittet. Ikke bare befolkningen, men også innad i kirken.

– Personlig tror jeg at et ekteskap er for mann og kvinne. Men biskopene har kommet med et forslag til hvordan vi skal kunne klare å jobbe sammen i kirken på tross av uenigheten, sier Reinersten.

Høstens kirkevalg viste et sterkt flertall for likekjønnede ekteskap. Saken kommer opp i Kirkemøtet i april 2016.

– Slik det er nå, er det et relativt klart flertall for at folk vil stemme for å vigsel av homofile, sier biskopen, og minner om at selv om ikke alle står på samme side i saken, så må man møte hverandre med åpent sinn.

– Det samme gjelder her, som i møtet vårt med flyktninger. Vi må ikke frykte hverandre, men møtes og snakke sammen, sier han.

2016 er ungdommens år

Når biskopen nå retter blikket fremover mot det nye året har han en spesiell målgruppe i kikkerten.

– 2016 blir ungdommens år. Vi må sette ungdommen enda mer i fokus, vise at de hører til i kirka, sier Reinertsen.

Ifølge biskopen har de unge falt av menighetslasset, og han ønsker derfor å ha fullt fokus på ungdommen fremover – både de som lykkes i livet og de som sliter.

– Jesus hadde et blikk for dem som var litt på utsiden, og det må vi som kirke også ha, sier biskopen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %