Skilt Froland asyl

Dette skiltet står midt i Froland sentrum.

Foto: Privat

– Arild må ta støyten for innbyggernes motstand mot asylmottak

Dette er historien om Froland, asylmottaket og «dobbeltmoral-Arild».

Vi skrur tiden litt tilbake.

Skiltet stod godt synlig i rundkjøringa midt i sentrum av bygda. Det som stod på det er ikke til å misforstå. Noen er svært misfornøyde med det planlagte asylmottaket i den lille sørlandsbygda Froland og ikke minst med en av bygdas innbyggere, Arild Kjempekjenn.

– På den ene siden står det «Dobbeltmoral-Arild» og «asylmottak». På den andre siden står det bare «dobbeltmoral», sier Arild Kjempekjenn der han står med skiltet i hendene.

Arild Kjempekjenn

Arild Kjempekjenn.

Foto: Baard Larsen / Frolendingen

Skiltet er snekret sammen av noen planker. Skriften er sprayet med hvite bokstaver.

110 mindreårige asylsøkere til bygda

Mye har skjedd siden innbyggerne i Froland fikk vite at det planlegges et asylmottak i bygda.

Private aktører har tatt direkte kontakt med UDI Sør, og tilbudt plass til 110 asylsøkere. Planen er å innlosjere enslige mindreårige asylsøkere i den gamle Blakstad videregående skole.

Det er det mange som ikke liker. Det har spesielt Arild Kjempekjenn fått merke. Mannen som til vanlig blir kalt «Lille-Arild», har i det siste fått navnet «Dobbeltmoral-Arild».

– Jeg har blitt beskyldt for å si en ting og mene noe helt annet, sier han.

Kjempekjenn driver Arilds motorsenter, som ligger like ved rundkjøringen i sentrum av Froland.

I tillegg er han en av eierne i styret i «Nidelven AS», selskapet som har kjøpt opp gamle Blakstad videregående skole.

Frolendingen

Slik så forsiden ut av lokalavisa Frolendingen 18. november i år.

Foto: NRK

– Arild får støyten

Selv om Kjempekjenn er medeier i skolen, er han imot at den skal brukes til asylmottak. Hva han mener, betyr imidlertid lite. Problemet er at han bare eier 33 prosent av skolen, og dermed er i mindretall.

Firmaet Nidelven AS kan komme til å tjene mye penger på at det kommer et asylmottak til Blakstad. Det gjelder også Kjempekjenn. Folk i bygda tror Arild sier han er imot, men egentlig er på lag med de andre eierne av bygget.

Arild Kjempekjenn er den eneste av eierne som bor i Froland. Det er han som får støyten, sier redaktøren av den lokale avisa Frolendingen, Baard Larsen.

Han har fulgt debatten om det planlagte asylmottaket i bygda. Motstanden er stor.

Nei til Asylmottak i Froland

På Facebookgruppa 'Nei til Asylmottak i Froland' har 700 personer trykket liker. Bygda består av 5500 innbyggere.

Foto: Facebook / Skjermdump

Krasse innlegg på Facebook

Hele 700 har meld seg inn i Facebook-gruppa «Nei til asylmottak i Froland». Det bor 5500 innbyggerne i kommunen. NRK har fått opplyst at noen er blitt lagt til gruppa uten å ønske det.

En av motstanderne har postet et bilde av et grisete toalett med bæsj og tiss på gulvet. Under står det:

«Sånn ser det ut etter at lykkejegerne fra Syria har tatt tog. Vil du la de bo hjemme hos deg?»

Personen som postet dette innlegget, vil ikke la seg intervjue, men sier at han støtter den lokale Frp-politikeren Frank Rørheim som er imot asylmottaket.

Frp-politikeren er ikke medlem av Facebook-gruppa, men har fått med seg de krasse innleggene.

– Folk synes det går over stokk og stein. Lokaldemokratiet er fullstendig koblet ut i denne saken. Dette blir tredd nedover hodet på innbyggerne uten at de får lov til uttale seg om sine meninger i saken, sier Rørheim.

Han tror de fleste i bygda er skeptiske til det planlagte asylmottaket.

– Folk er bekymret for mulige terrorister, for at de som skal komme er i samme aldersgruppe som dem som stod bak terroren i Paris. De er også bekymret for kvinnesynet mange muslimer har.

Delte meninger

Det er imidlertid ikke bare negative innlegg på Facebook-gruppa. En skriver:

«Bare kom, vi har plass til flere»

Responsen uteblir ikke. Han får til svar: «Har du slått deg i hodet?»

Connie Grut har også registrert hva som skrives på Facebook-gruppa. Holdningene enkelte har, skremmer henne.

– Det er slike mennesker som blir ekstremister. Det er de som er farlige, ikke asylsøkerne, sier Grut.

Hun ville ikke la holdningene denne gruppen representerer stå uimotsagt. Derfor har hun startet Facebook-gruppa «Refugees Welcome to Froland».

– Nå har jeg sjansen til å gjøre en forskjell og da gjør jeg det, sier hun.

Grut synes det er trist at Arild Kjempekjenn har blitt syndebukk i denne saken.

– Han er imot asylmottak i Froland og det er helt greit. Alle skal få lov til å ha sin mening. Dessverre er det noen som tror at han er for, og har sjikanert ham. Det er barnslig og slemt gjort, sier hun.

Connie Grut synes det hele har gått for langt. Det synes også redaktør Baard Larsen.

– Når man setter opp skilt i rundkjøringa like ved Arilds Motorsenter med skriften Dobbeltmoral-Arild, mener jeg det har gått for langt. Når en på Facebook-gruppa i tillegg tar til orde for å stille 700 mann utenfor Arilds Motorsenter for å protestere, da har det gått over grensen, sier han.

Arild Kjempekjenn blir helten

Larsen tror den massive motstanden kan føre til at noen av aktørene bak det planlagte asylmottaket trekker seg. Trykket mot Arild Kjempekjenn kan gjøre at de ikke finner det forsvarlig å gjennomføre planene.

Så tar saken en uventet vending. Et innlegg postes på Facebook-gruppa Nei til asylmottak i Froland.

Der står det:

«Hei, hei folkens. nå har jeg fått bekreftet at det ikke blir asylmottak på gamle Blakstad skole. Stor applaus til Arild Kjempekjenn som ved hjelp av tre andre skikkelige investorer har kjøpt ut de tidligere eierne. Så da har Aril Kjempekjenn sikret en trygg fremtid i Froland. Arild har med dette også vist at han er en større sønn av Froland enn Niels Henrik Abel og det er flere i Froland som alt har ønsket å hedre ham. Det er foreslått å sette opp en byste i bronse av ham i Osedalen.»

– Lavmål

Ordfører Ove Gundersen (KrF) har fått med seg hva som har hendt.

Ove Gundersen

Ordfører Ove Gundersen (KrF).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg er redd for at det som har skjedd har påvirket eiergruppen. Det er ikke ønskelig i det hele tatt, men det er en pris vi må betale for at vi har et demokrati.

Han synes det har vært rart å stå på sidelinjen i denne saken, at han som politiker ikke har noen innvirkning på en slik avgjørelse.

For Arild Kjempekjenn har det har det vært vondt å finne plakaten i rundkjøringa. Det har vært vond å se at det har gått utover kona. Døra på butikken der hun jobber har blitt tilgriset av matrester og blitt spyttet på.

– Det er så korttenkt og så lavmål som det bare kan bli, sier han.

19. november ble det bekjentgjort. Frolendingen og Baard Larsen kunne melde: «Etter lengre tids spekulasjoner er det nå klart at eierne av Nidelvveien har besluttet å ikke etablere asylmottak på Blakstad. De har isteden valgt å selge selskapet til en ny eiergruppe.»

Hør historien bak skiltet i radioreportasjen fra NRK-programmet Ekko: