Hopp til innhold

– TV-serier trekker unge til politiyrket

Norske TV-serier skal ha noe av æren for at det har blitt populært å bli politi, mener rådgiver Anders Lundemo på Politihøgskolen.

Politistudenter

5663 søkere kjemper om 720 studieplasser på Politihøyskolen til høsten. Det er en oppgang på 11 prosent fra i fjor.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er vanskelig å måle, men vi har absolutt tro på at denne typen serier er med på å få opp interessen rundt politiyrket. Samtidig gir det våre søkere et innblikk i hva de kan vente seg.

Det sier rådgiver Anders Lundemo på Politihøgskolen. Han mener TV-serier som «Hundepatruljen» og «Nattpatruljen» skal ha æren for at det er blitt så populært å bli politi.

Han opplyser at 5663 søkere kjemper om 720 studieplasser på Politihøgskolen til høsten. Det er en oppgang på 11 prosent fra i fjor.

300 av dem er sørlendinger, og denne uken er det opptak i Kristiansand.

Produsent: – Gøy å påvirke folks yrkesvalg

Kjetil Johnsen

Daglig leder for Novemberfilm, Kjetil Johnsen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Man ser effektene av at det er et vanskelig arbeidsmarked, og at politiyrket oppleves som trygt og attraktivt, sier Lundemo.

Novemberfilm står bak serier som «Hundepatruljen», «Krimvakta» og «Insider». Daglig leder Kjetil Johnsen deler inntrykket til Politihøgskolen.

– Jeg er i kontakt med veldig mange mennesker som er i en fase av livet hvor de skal ta et valg. Mange sier at seriene har vært med å vippe dem i politiretningen, sier Johnsen.

(Saken fortsetter under videoen.)


Politi- TV-serier produsert på Agder kan være en årsak til at det er rekordhøye søkertall til politihøyskolen. Men tøffe fysiske tester avgjør om man egner seg i yrket. I dag var det opptak på Sørlandet.

Med 203 søkere har Vest-Agder dobbelt så mange søkere som Aust-Agder. I Vest-Agder er det en økning med nesten 34 prosent på to år.

Produsenten fra Arendal synes det er gøy at ungdommer lar seg påvirke av hva de ser på TV.

– Det er gøy å være med å påvirke folks yrkesvalg. Vi deler inntrykket ved Politihøgskolen, og vi synes dette er veldig artig, sier Johnsen.

Trygg jobbfremtid

Anders Tveit Lundemo

Rådgiver Anders Tveit Lundemo på Politihøgskolen

Foto: Privat

Ifølge Politihøgskolen er det flest gutter som søker, selv om det har jevnet seg ut de siste årene. Snittalderen er på kun 22 år.

Oslo, Bergen og Trondheim er andre opptakssteder for politistudenter. De 720 som kommer inn går en forholdsvis sikker jobbfremtid i møte, sier rådgiver Anders Lundemo ved Politihøgskolen.

– Ja, alt tyder på det. Uten at jeg kjenner de konkrete tallene så har vi en høy prosentandel som står i jobb etter endte studier hos oss, og de gis også en god oppfølging av politidirektoratet, sier han.

Politi

Mange ønsker seg en politifremtid inspirert av aksjonsfylte TV-serier, ifølge politihøyskolen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX
Vipers i «final4»
Spiller nå
Vjakhireva: – Du får eit betre svar om to timar 01:54
Neste