NRK Meny
Normal

– Vår største utfordring siden krigen

22. juli 2011 vil gå inn i historien som en av de verste dagene i Norges historie, etter bombeeksplosjonen og i Oslo og skytedramaet på Utøya. Nå må alt gjøres for å hindre at noe lignende skal skje igjen, mener politikere på Sørlandet.

Terror i Oslo/Scanpix

Norge er rystet etter bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet og skytingen på Utøya.

– Dette er den største prøven for oss som nasjon siden krigen. Nå gjelder det å vise hva vår nasjon er laget av. Først og fremst er det å ivareta de skadde og døde og deres pårørende på en god måte, sier Kari Henriksen (Ap), etter de grusomme hendelsene i Oslo fredag.

– Vil prege Norge i tiår

Kari Henriksen

Kari Henriksen, stortingsrepresentant for Ap i Vest-Agder. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Alf Holmelid (SV)

Alf Holmelid, stortingspolitiker for SV i Vest-Agder. (Arkivfoto)

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

– Vi må vise at vi har ryggrad til å bygge det gode og ikke la oss overvelde av frykt og hat. Det er viktig at vi nå følger de råd politiet gir, mener Henriksen.

– Det er en situasjon som er så fryktelig og uvirkelig at det er vanskelig å finne ord. Hvis det er riktig at en har gått etter ungdom, engasjert ungdom, så er det en veldig fryktelig situasjon. Dette kommer til å prege Norge og diskusjonene i Norge i tiår fremover, tror SVs Alf Holmelid.

– I første omgang så må vi vise omsorg til de som har blitt berørt. Å vise at vi står sammen i sorgen. Så må vi etterhvert finne ut hva som har skjedd og se på hva vi kan gjøre for å unngå noe lignende, sier Holmelid.

– Umulig å forstå de som gjør slikt

Ingebjørg Amanda Godskesen

Ingebjør Godskesen, stortingsrepresentant for FrP i Aust-Agder. (Arkivfoto)

Foto: Privat

– Det er ufattelig at noe sånt kan skje i Norge. Jeg føler virkelig med de pårørende til de som har mistet sine kjære og de som har blitt skadet, sier Ingebjørg Godskesen (FrP).

– En kan ikke sette seg inn i tankegangen til de som gjør slikt. Unge, ivrige folk som brenner for dette, uansett i hvilken politisk retning det er, de burde få være der i fred og ro og kose seg. Så skjer dette, det er helt forferdelig, sier hun om skytingen på Utøya.

– Jeg tror dette er en dag som vi tenker tilbake på med gru. Men vi må også finne ut hva vi kan gjøre for at dette ikke skal skje igjen, sier Godskesen.

– En ny epoke

Svein Harberg

Svein Harberg, stortingsrepresentant for Høyre i Aust-Agder. (Arkivfoto)

Svein Harberg (H), som selv befant seg bare tre kvartaler unna da det smalt i regjeringskvartalet, tror på en ny norsk tidsregning.

– Dette betyr at vi går inn i en epoke som vi ikke har vært inne i i moderne politisk historie. Vi må nok belage oss på en tid med strengere kontroller, tror Harberg.

– Nå blir det viktig å la politiet finne ut av hva som har skjedd. La de få på plass alle ting, før vi begynner med de store spekulasjoner og konklusjoner, mener Harberg.