Hopp til innhold

Ekspert peker mot høyreekstreme miljøer

En 32 år gammel etnisk nordmann er pågrepet etter massedrapene på Utøya, og terrorekspert frykter høyreekstreme står bak.

Bombeaksjon i Oslo

Bombeaksjonen i Oslo har krevd et ukjent antall menneskeliv. - Dette minner om Oklahoma-bombingen, sier politiprofessor.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Sent fredag kveld sa fungerende politimester i Oslo, Sveinung Sponheim, at han ikke ville spekulere i hva slags miljø den pågrepne tilhører.

Men professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen sier det er høyst mulig at dette kan knyttes til høyreekstreme miljøer.

Mannen i politiuniform som skjøt vilt rundt seg på Utøya er ifølge politiet en 32 år gammel etnisk nordmann. Saken settes i sammenheng med terroranslaget i Oslo sentrum.

De fleste eksperter har tidligere i dag spekulert i at radikale islamistiske miljøer eller terrororganisasjoner står bak bomben i Oslo sentrum og skytingen på Utøya, hvor en rekke mennesker er bekreftet drept.

Men alt tyder på at dette ikke er internasjonal terrorisme.

Politiet har tidligere i kveld pågrepet en mann som er høy, blond og snakket østlandsdialekt. På bakgrunn av observasjoner tror politiet at mannen som er pågrepet etter skytingen på Utøya, også kan knyttes til angrepet på Regjeringsbygget.

På en pressekonferanse sent fredag kveld bekrefter justisminister Knut Storberget at den pågrepne gjerningsmannen er norsk.

Video Stoltenberg taler etter terrorangrepet

Video: Stoltenberg på pressekonferansen sent i kveld om terrorangrepene.

Politiet skal være kjent med hvilket miljø mannen er knyttet til.

Sent fredag kveld opplyser politiet at det er funnet udetonerte eksplosiver på Utøya.

Fungerende politimester Sveinung Sponheim ville på en pressekonferanse ved 23.15-tiden fredag ikke si noe om hvilken type sprengstoff det skal være snakk om.

Ifølge NTB jobber politiet for å sikre spor.

Mannen som ble pågrepet på Utøya, er en 32 år gammel norsk statsborger, sier Sponheim.


– Vi vet ikke om han var med i et ekstremistisk miljø, opplyser han.

- Kan være høyreekstreme

Politiet har tidligere i kveld fått tips om observasjoner av en nordisk utseende mann i politiuniform i en brun varebil utenfor Regjeringsbygget. Senere skjøt en mann utkledd som politimann vilt rundt seg på Utøya en liten time senere, og drepte ti mennesker.

Skyting på Utøya

Poltiet opplyser at minst ti personer er drept etter skytingen på Utøya.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Professor Tore Bjørgo ved politihøyskolen sa tidligere i kveld at disse blodige anslagene kan stamme fra andre miljøer enn islamistiske - ikke minst siden vitner på Utøya forteller at mannen som skjøt etter folk, iført politiklær, hadde et nordisk utseende. I tillegg ble angrepet rettet mot en politisk ungdomsorganisasjon.

- Jeg har hele veien holdt muligheten åpen for at dette kan være høyreekstreme miljøer, sier Bjørgo.

Tore Bjørgo

- Dersom det stemmer at gjerningsmannen hadde nordisk utseende, øker dette troverdigheten for at høyreekstreme kan stå bak, sier Tore Bjørgo.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

- Kan være en gal persons verk

PST samarbeider nå med Oslo politidistrikt i etterforskningen av begge hendelsene.

– Vi vet ennå ikke hvilke våpen han har brukt, eller om mannen har operert alene om begge hendelsene eller tilhører en gruppe, sier rikspolitimester Sverre Sponheim til NTB.

Den anerkjente svenske terroreksperten Magnus Ranstorp sa tidligere i dag at dette så ut til å være Al Qaidas verk . Senere ombestemte han seg.

– Hadde det bare vært bombeattentatet, ville det vært naturlig å koble det til islamsk ekstremisme. Nå har vi også skytingen mot Arbeiderpartiets ungdom også, og det endrer hele bildet, sier Ranstorp til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han mener at dette rett og slett kan være en enkelt gal persons verk, sier han.

– Det er en veldig merkelig innretning hvis du er inspirert av al-Qaida og går løs på en ungdomsleir på denne måten, sier han.

Sammenligner med Oklahoma

Bjørgo ved politihøyskolen sier at aksjonen minner om bombeaksjonen i Oklahoma City i 1995, hvor den høyreekstreme Timothy McVeigh tok livet av 168 mennesker ved hjelp av en kraftig bilbombe.

Oklahoma-bombingen

Oklahoma-bombingen i 1995 krevde 168 menneskeliv.

Foto: BILL WAUGH / AP

Bjørgo sier at terrorangrepene kan knyttes mot to til tre hovedmistenkte miljøer - og at de høyreekstreme er ett av disse.

- Dette minner litt om Oklahoma City-bombingen. Scenariene vi har sett i dag, er beskrevet i sentral, høyreekstrem litteratur, sier Bjørgo.

Han viser til bøker som «The Turner Diaries» og «Hunter». Førstnevnte bok tar for seg en blodig rasekrig, hvor blant annet FBIs hovedkontor blir bombet. McVeigh hadde på seg et eksemplar av «The Turner Diaries» da han ble pågrepet.

- Øker troverdigheten

- Dersom det stemmer at gjerningsmannen hadde nordisk utseende, øker dette troverdigheten for at høyreekstreme kan stå bak, sier Bjørgo.

Han vil likevel ikke spekulere i hvor sannsynlig dette er.

- Dette vil vi mest sannsynlig få klarhet i ganske snart, sier Bjørgo.

Han sier at det høyreekstreme miljøet er lite i Norge.

- Det har vært en viss tilbakegang, mens det i Sverige er betydelig større, sier Bjørgo.

Statsminister Jens Stoltenberg sier dette på spørsmålet om dette er et angrep på Arbeiderpartiet:

– Jeg vil være veldig varsom med å spekulere i motiver før vi vet noe sikkert. Men det er illevarslende og alvorlig når vi både har en bombeeksplosjon i Regjeringskvartalet, og har skyting på en politisk ungdomsleir. Da er det noe veldig, veldig galt som er i ferd med å skje, sier Stoltenberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger