Hopp til innhold

– Politiet var preget av panikk

Ansatte i Regjeringsbygget vet ikke om kollegaene er døde eller levende. Personalsjefen i Kunnskapsdepartementet hjalp fastklemt kollega ut av bygget.

Nille Lauvås

Nille Lauvås var på jobb i bygget – like ved siden av statsministerens kontor da det smalt.

Oslo sentrum er preget av panikk og kaos etter den kraftige bombeeksplosjonen i Regjeringsbygget i ettermiddag. Syv personer er bekreftet døde, og mange er skadet.

Personalsjef Nille Lauvås var på jobb i bygget da det smalt– like ved siden av statsministerens kontor. Hun måtte hjelpe en fastklemt kollega ut.

– Det ringte i ørene. Jeg ble veldig redd. Dørene var revet av hengslene, og nødutgangen var sperret. Jeg måtte hjelpe en kollega som lå fastklemt, sier Lauvås til NRK.no.

Store områder rundt regjeringskvartalet har fått synlige skader etter eksplosjonen, og glassruter har blitt ødelagt i butikker opptil en halv kilometer unna stedet det eksploderte.

Så eksplosjonen direkte

Erik Haider Forsén kom kjørende med samboeren sin i Akersgata akkurat da det smalt i Regjeringsbygget.

– Vi så at vinduene ble blåst ut før vi hørte smellet. Vi kjente det godt i hele kroppen, som en høy basslyd som vibrerte, forteller Forsén til NRK.no.

Store deler av Oslo sentrum er evakuert, og politiet oppfordrer folk til å oppholde seg utenfor Oslo sentrum. NRKs journalist på stedet, Martin H. W. Zondag, beskriver kaoset som surrealistisk.

– 90 prosent av vinduene i Regjeringsbygget er blåst ut. Glass-splinter har havnet helt ned til Mariboes gate, cirka 500 meter i luftlinje unna, sier Zondag.

– Situasjonen er kaotisk, og de som er her har ikke fått informasjon. Det er satt opp sperringer flere kvartaler unna, men politiet har sin fulle hyre med å holde folk unna, sier Zondag.

Erik Haider Forsén

Erik Haider Forsén var vitne til

– Politiet preget av panikk

– Min samboer la merke til at vinduer knuste, og de som ikke knuste fikk en bøy på seg. Veldig mange kontorsaker blåste ut og regnet ned på asfalten. Folk kom løpende, sier han.

Paret prøvde å ringe politiet, men kom ikke fram. Etter cirka tre minutter var første politibil på plass. Ifølge Forsén var det tydelig at politbetjentene var preget av panikk.

– De var raskt på plass, men fikk ikke kontroll på menneskene som kom løpende. Politiet hadde panikk i handlingene sine, forteller Forsén.

Bekymret for medarbeiderne

– Såvidt jeg vet er det to medarbeidere i Kunnskapsdepartementet som er lettere skadet. Flere har sjokkskader. Dette er helt uvirkelig, sier hun.

Utifra skadene Lauvås opplevde nært på seg er hun overbevist om at det var en bombeeksplosjon.

– Jeg trodde det var en bombe. Det var et vanvittig smell. Og utifra de skadene, er det vanskelig å tro at det var noe annet enn et terror, sier Lauvås.

Hun frykter nå for medarbeiderne sine.

– I regjeringskvartalet må noen helt åpenbart ha mistet livet. Mange lå livløse på plassen utenfor høyblokken, men jeg konsentrerte meg om å komme vekk. Nå får vi ikke lov til å komme nærmere, og jeg vet lite om situasjonen, sier hun.

En time etter eksplosjonen møter NRKs reporter igjen Lauvås, som fortsatt ikke har fått noen informasjon fra politiet.

– Bilen min får jeg heller ikke ut, for den er jo nede i kjelleren. Det spørs vel om det er noe igjen av den, sier Lauvås.

– Møtte blodige folk i gatene

Youngstorget

Redningspersonell på Youngstorget fredag kveld.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag

Camilla Brække var på jobb, ikke langt fra eksplosjonen i Oslo, og sier hun hørte en voldsom smell da eksplosjonen skjedde.

– Hele huset ristet selv om det ligger flere kvartaler unna regjeringskvartalet, sier Brække.

Hun møtte flere skadede personer da hun kom ut på gaten.

– Da jeg kom ut var det flere med blodflekker i ansiktet og bandasje, etter at de hadde blitt truffet av glass-splinter fra regjeringsbygget. Glass-splintene har sprutet utover gaten, sier Brække til NRK.no.

Hun sier at stemningen er panisk i hovedstaden akkurat nå.

– Folk løper rundt og snakker i mobilen for å høre hvordan det går med sine kjære. Og folk snakker om hva dette kan være for noe. Er det terror? - hva er årsaken til eksplosjonen? - vi skjønner jo ingenting, sier Brække.

– Helt ufattelig

Lars Arne Åsen

Lars Arne Aasen kjente et kraftig lufttrykk. Han oppholdt seg i nabobygget.

– Jeg var i bygget ved siden av. Det eksploderte og jeg kjente et lufttrykk mot meg. Hele førsteetasjen så sprengt ut, sier Lars Arne Aasen som er ansatt i Y-blokken.

– Dette er helt ufattelig, jeg skjønner ingenting, sier Aasen.

Han hadde et kutt på hånden sin som han ikke visste hvor kom fra.

En sterkt preget kvinne NRK kom i kontakt med oppholdt seg også i bygget da det smalt.

– Det er vanskelig å si noe. Jeg lurer på om noen er døde, sa hun.

– Minnet om 11. september

Lars Gjemble

Lars Gjemble var på Stortinget fredag ettermiddag.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Politiker og leder for Oslo Senterpartiet Lars Gjemble var på Stortinget sammen med tjue andre fra ulike partier. Han hørte smellet.

– Jeg kjente lufttrykket inne på Stortinget. Jeg tenkte at det må ha vært en kran eller noe som falt ned et sted, sier Gjemble.

– Sikkerhetsvakter ba oss dra ned i bomberom, alternativt dra hjem. Vi i SP valgte å evakuere våre ut og hjem. Det var veldig få på jobb i Stortinget. Kanskje tjue til sammen, sier Gjemble.

– Da jeg så støvskyen over Regjeringsbygget minnet det om 9/11-angrepet i New York. Folk løp mot bygget istedenfor å løpe fra det, sier han.

– VG-ansatte i god behold

Pernille Dvergedahl

Pernille Dvergedahl i VG.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag

Alle ansatte i VGs kontorer i Akersgata ble evakuert. Pernille Dvergedahl er journalist i VG og sier at alle løp mot vinduene da de hørte smellet.

– Mange gikk rett på jobb og tok bilder på utsiden. Jeg våget ikke å gå helt opp til bygget i tilfelle det skulle skje noe mer, sier Dvergedahl.

Hun så et menneske som lå skadd på bakken.

– Det så helt forferdelig ut, sier Dvergedahl.

– Alt er ødelagt

Steinar Johnsen jobber i Obos-bygget i Grubbegata, vel 100 meter unna regjeringskvartalet. Han forteller om store ødeleggelser på arbeidsplassen.

– Jeg var innvendig og kikket, før politiet sperret det av, og alt er ødelagt, sier Johnsen.

Magnus Hellberg befant seg i en sidegate til Grubbegata, noen hundre meter unna regjeringskvartalet, da det smalt.

– Det virket som det var nærmere. Selvfølgelig var jeg redd, det smalt skikkelig.

Hellberg og et par andre var i timene etter eksplosjonen opptatt med å rydde glass fra fasaden til boligblokka i Fredensborggata.

I en matbutikk lenger nede i veien, rundt 300 meter i luftlinje unna eksplosjonen, forteller innehaveren at varer datt ned fra hyllene da det smalt.

Flere timer etter eksplosjonen var forvirringen i Oslos gater fortsatt stor, og mange gikk rundt med mobilen for å fortelle sine nærmeste om det man hadde opplevd.

I Mara Nata-tempelet i Møllergata holder flere mennesker på å rydde opp i knust glass, etter at frontrutene på bygningen knuste.

– Vi satt og spiste ved en av restaurantene her, da det plustelig kom et voldsomt trykk, slik at hele ruta knuste. Nå er vi bare opptatt av at ikke mer ble ødelagt her, sier Aud Østevik og Jørgen Gillingsrød.

I timene etter eksplosjonen var flere titall politibiler, ambulanser og brannbiler samlet i en form for kommandosentral på Youngstorget, der også pressen oppholdt seg.

Stemningen gikk etter en stund fra å være kaotisk, til en form for depressiv stillhet, mens tallet på antall døde etter hvert ble meldt høyere og høyere.

AKTUELT NÅ