NRK Meny
Normal

– Smuler til øvingslokaler

Øvingslokaler som tilbys barn og unge er ofte dårlige og kan være helsefarlige, mener kritikerne. Idrettsanlegg får 26 ganger mer statlige penger enn kulturbygg, viser tall fra Norsk musikkråd.

Lye skulekorps øver.

Mange øvingslokaler er direkte helseskadelige, mener kritikerne.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Ifølge organisasjonen er 85 % av brukslokalene til musikk ikke egnet til formålet. På Sørlandet er tallene enda mer dystre, ifølge organisasjonen.

Får helseskader

Lars Bjørnar Strengenes er dirigent for flere korps og storband og arbeider i tillegg som lærer i kulturskolen i Arendal. I denne kommunen er det meste av øvingslokalene knyttet til skoler, som i utgangspunktet er sprengt med aktiviteter, ifølge Strengenes.

– Som musikklærer opplever jeg å bli kastet ut av skolene fordi det ikke er kapasitet til mer, og det er jo spesielt når det er yrket mitt.

Lars Bjørnar Strengenes

Øvingslokalene for fritidsmusikere er i noen tilfeller direkte helseskadelige, sier musikklærer Lars Bjørnar Strengenes.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Han forteller om øvingslokaler på enkelte skoler som han mener er direkte helsefarlige.

– Feil akustikk gjør at lyden forsterkes og blir ekstremt høy. Dette er hørselsskadelig og noen kan ikke være med på øvelsene i fare for nedsatt hørsel og tinnitus, sier Strengenes.

– Smuler i forhold til idretten

I forslaget til årets statsbudsjett ble midlene til lokale og regionale kulturbygg kuttet og er nå nærmere en tredel av det det var i 2005

– Det utgjør en 26. del av det som går til idrettsbygg og anlegg, forteller leder i Aust-Agder musikkråd, Inger Haugan Aasland.

– Det er flott for idretten at de har så bra anlegg. Men det er samtidig ille at musikklivet skal spille på «grusbane». Det føles veldig urettferdig.

Hun mener dårlige anlegg også gjør det mindre attraktivt for barn og unge å satse på musikk.

Inger Haugan Aasland

Inger Haugan Aasland mener dårlige forhold for musikkøvelser skader rekrutteringen.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Vi unner idretten alt, men man må finne en finansiering som gjør at kommunene våger å bygge øvingslokaler.

– Trengs ikke nybygg

Leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Svein Harberg fra Høyre og Aust-Agder, sier det blir feil å sammenligne idrett og kultur på denne måten.

– Det blir et feilt fokus. Men jeg ser at det kan være utfordringer på dette området.

Svein Harberg

Man bør ruste opp lokaler så de egner seg til øving fremfor å bygge nye kulturbygg, mener Høyres, Svein Harberg.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Harberg mener løsningen ikke ligger i å bruke penger på nye kulturbygg.

– Vi må legge bedre til rette for at kommunale bygg og lokaler som allerede er der kan tilpasses og endres slik at de egner seg til øvingslokaler.

Les også: Norske korps øver seg dårligere