NRK Meny
Normal

Norske korps øver seg dårligere

SKIEN (NRK): Akustikken i fire av fem øvingslokaler i Norge er så dårlig at musikerne ikke hører musikken de øver inn. Det viser målinger gjort av Norsk musikkråd.

Rolf Kittilsen 2

FEIL LYDBILDE: Det dirigenten hører på øvelsen, lyder helt annerledes når korpset spiller ute. Dårlig akustikk i øvingslokalet har skylden.

Foto: Roald Marker / NRK

Vognhallen på den gamle brannstasjonen i Skien tjener som øvingslokale for Skiens skolemusikk.

Fra utsiden høres det tilsynelatende greit ut når korpset øver, men lokalet er for lite og trangt. Det fører til at lydbildet blir helt feil, og musikerne kan risikere å øve seg dårligere.

– Jeg er vel ikke spesielt overrasket. Korps pleier å øve i et musikkrom på skolen eller i en gymsal. De er jo ikke designet for musikk, sier dirigent Rolf Kittilsen.

Lite egnede øvingslokaler fører til at folk øver seg dårligere. Musikerne hører verken seg selv eller andre på den rette måten.

Trond Eklund Johansen

Skiens skolemusikk er langt fra alene. Mer enn 400 målinger over hele landet viser at 80 prosent av øvingslokalene til korps og kor har feil eller dårlig akustikk.

– Hos oss er det altfor lavt under taket. Selv om det er en gladgjeng som sitter her, får vi ikke fram det musikalske bildet slik vi ønsker.

Lydtest

Målinger i 400 lokaler

Det er Norsk musikkråd som har gjort målingene i mer enn 400 lokaler over hele landet. En av dem som har reist land og strand rundt er Trond Eklund Johansen. Til daglig er han leder av Hedmark og Oppland musikkråd. Dårlig akustikk har store konsekvenser, sier han.

Skiens skolemusikk tuba

Fra tonene kommer ut av barytonhornet, til de når frem til dirigenten, er de helt forvrengt.

Foto: Roald Marker / NRK

– Det fører til at folk øver seg dårligere. Musikerne hører verken seg selv eller andre på den rette måten. Enten fordi de sitter for tett på hverandre eller for nær vegger. Da blir lyden gal, sier han.

Norsk Musikkråd har lang erfaring med akustikkmålinger, og de har vært med på å utforme en ny standard for akustikk. Det har gitt resultater, forteller Eklund Johansen.

– Bevisstheten øker kraftig og stjerneeksempelet er Oslo kommune. Når de bygger skoler retter de seg etter den standarden. Det hjelper veldig siden Oslo kommune bygger flere skoler hvert år, forteller han.

Les også:

Må flytte

Johansen forteller at mye kan gjøres i en standard gymsal. God akustikk kan man få med enkle grep.

– Er romformen enkel med parallelle tak og vegger, kan man henge opp plater som enten demper eller sprer lyd. Det finnes flere eksempler på at det fungerer, forteller han.

Men for Skiens skolemusikk holder det ikke med enkle løsninger. De må rett og slett flytte, forteller Rolf Kittilsen.

– Vi er i dialog med Skien kommune og har bedt dem om å finne et lokale som er mer egnet. Har man et godt øvingslokale blir det mer gøy å spille, slår han fast.

Skiens skolemusikk

Det blir mye lyd når alle medlemmene i Skiens skolemusikk spiller opp.

Foto: Roald Marker / NRK
 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.

 • Kjørte i rus uten førerkort

  En 35-åring har blitt satt i arrest mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten førerkort. Politiet stoppet personen på Kjørbekk i Skien.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.