– Ministeren må ta ansvar for evalueringen av vestpåbudet

– Det er statsråden – ikke byråkratiet – som har ansvar for at flytevestpåbudet ennå ikke er evaluert. Det sier flere stortingsrepresentanter.

Mange er flinke med redningsvestar

I fjor sommer trådte flytevestpåbudet i kraft, og mange er flinke til å bruke vest.

Foto: Anne Lognvik / nrk

Næringsminister Monica Mæland

Monica Mæland (H) er nærings- og fiskeriminister og administrerer flytevestpåbudet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ingunn Foss

Ingunn Foss, stortingsrepresentant, Vest-Agder (H).

Foto: Lars Eie / NRK

Flytevestpåbudet trådte i kraft sommeren 2015, og vil også gjelde kommende sommer. Grunnen er at den planlagte evalueringen er utsatt.

Påbudet gjelder alle fritidsbåter under åtte meter. Mange reagerte på at regelen ikke gjelder større og hurtiggående båter.

Derfor ble det bestemt at påbudet skulle evalueres.

Nå lover Høyres Ingunn Foss at evalueringen skal være klar innen 1. juni.

– Gjør ikke jobben

Hun sitter i Næringskomiteen for Vest-Agder Høyre. Foss beklager utsettelsen.

– Jeg beklager at byråkratiet ikke gjør jobben i henhold til det som statsråden har sagt, sa Foss.

Uttalelsen har fått flere til å reagere.

Kari Henriksen, Ap

Kari Henriksen, stortingsrepresentant, Vest-Agder (Ap).

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det er oppsiktsvekkende at hun skyver byråkratene fram som de ansvarlige, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).

– Jeg oppfatter dette som et forsøk på å flytte ansvaret fra ministeren til departementet. Det går ikke an. Ministeren har ansvaret, og det ansvaret må Monica Mæland ta.

– Uansvarlig

Geir Pollestad

Leder av Stortingets næringskomite, Geir Pollestad (Sp).

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Også leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp) reagerer.

– Det er totalt uansvarlig av regjeringspartiet Høyre å late som de her er offer for en byråkratisk ordrenekt, sier han.

I fjor høst sa næringsminister Monica Mæland til NRK at vestpåbudet skal evalueres ved årsskiftet. Det er ikke blitt gjort. Først nå har kristiansandsfirmaet Oxford Research fått i oppdrag å gjøre en evaluering. Den skal være ferdig i begynnelsen av juni.

Klokt å vente

Selv om evalueringen vil komme for sent til å få endret regelverket denne sommeren, tror Pollestad det kan være klokt å vente ett år til.

– Flytevestpåbudet har bare virket i én sesong, og det er vanskelig å tolke statistikker og ulykker etter så kort tid. Kanskje er det ikke riktig å sette grensen for vestpåbudet ved båter under åtte meter, sier han.

– Kanskje grensen bør utvides. Åtte meter ble valgt ut fra slik ulykkesstatistikken så ut da påbudet ble utformet, sier Pollestad.

Det var med én stemmes overvekt Stortinget innførte påbud om bruk av redningsvest i båt under åtte meter. SV, Høyre og Fremskrittspartiet stemte imot.

– Påbudet vil bestå

Pollestad tror det er lite sannsynlig at det politiske flertallet vil fjerne påbudet, men selve åttemetersgrensen kan bli diskutert.

– Næringsministeren må komme med et forslag til endring. Det er krevende å argumentere med at et vestforbud ikke virker, men samtidig må det settes en grense. Vi kan ikke forlange at folk om bord på en bilferge bruker vest, sier Geir Pollestad.

– Det er dessverre flertall på Stortinget for å opprettholde forbudet, sier stortingsrepresentant Ingunn Foss (H).