Hopp til innhold

Flytevest-Arne (91) om nye flytevestregler: – Det er helt vanvittig

Fra første juli kan det bli påbud om bruk av redningsvest i fritidsbåter, men det kommer ikke flytevest-Arne (91) til å bry seg om.

I morgen begynner rettssaken mot 90 år gamle Arne Pedersen fra Evenes, som nektet å bruke flytevest ombord i båten sin. Men den 90-åringen angrer ikke på noen ting.

Den frittalende nordlendingen Arne Pedersen fra Bogen i Evenes ble rikskjendis over natta da han nektet å rette seg etter myndighetenes krav om å ha flytevest om bord i båten sin. Foto: Håkon Jacobsen

– Jeg kommer ikke til å følge påbudet i det hele tatt. Jeg har nettopp satt båten i fjæra og skal ut i kveld å dra meg en koking som jeg alltid har gjort.

I fjor ble 91 år gamle Arne Pedersen fra Bogen i Evenes i Nordland rikskjendis da han ble stanset av Kystvakten uten flytevest om bord i båten sin. Pedersen nektet å betale boten han fikk og saken endte i retten.

Kjell Idar Juvik

Stortingsrepresentant Kjell Idar Juvik (Ap) mener tiden er moden for et påbud.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Arbeiderpartiets forslag om påbud får nå støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti. Dersom SV eller Miljøpartiet De Grønne sier ja til forslaget kan det allerede denne sommeren bli påbud om bruk av redningsvest i fritidsbåt opp til åtte meter, så lenge båten er i fart.

– Vi har kommet til at tiden nå er moden for å ta dette skrittet. På tross av mange tiår med holdnings- og informasjonskampanjer, samt påbud om vest om bord i snart 20 år, ser vi at drukningsulykkene fra fritidsbåt igjen øker, sier Stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik (AP).

Ifølge VG er SV delt i synet på forslaget, mens Miljøpartiet De Grønne er villig til å gi sin støtte dersom det gjøres enkelte presiseringer.

Dømt til å betale

Arne Pedersen ble i Ofoten tingrett dømt til å betale 600 kroner i bot, subsidiært 1 dag fengsel. Han ble også dømt til å betale saksomkostninger til det offentlige med 1.000 kroner.

– Forelegget godtok jeg ikke, men da jeg ble dømt til å betale ble det noe annet. Hvis jeg skulle fortsatt saken måtte jeg hatt en alvorlig kapital i bakgrunn. Det var ikke verdt det. Jeg ville ikke spandere det på et idiotisk samfunn.

(artikkelen fortsetter under)

– Jeg har ikke gjort noe galt, og legger ned påstand om full frifinnelse, sa tiltalte Arne Pedersen (90) da han fikk siste ord i rettssaken i Ofoten tingrett.

Medieoppbudet var enormt da Ofoten tingrett torsdag 9. januar behandlet det tilsynelatende bagatellmessige bruddet på småbåtloven.

Reagerer

Ifølge dommen fant retten det bevist «utover enhver rimelig tvil at tiltalte ikke hadde egnet rednings- eller flytevest om bord i båten i henhold til loven, og han handlet uaktsomt».

I dag reagerer 91-åringen på det han opplever som usaklig innblanding fra myndighetenes side.

– For min del må folk gjerne bruke vesten. Det er pålegget jeg reagerer på. Det er helt vanvittig. Enhver voksen mann må få bestemme selv. Man skal ikke måtte straffeforfølges for å ikke bruke vest.

Det samme mener regjeringen, som i mars gikk inn for å droppe påbudet. Det til tross for at en arbeidsgruppe Næringsdepartementet hadde satt ned anbefalte påbud.

– Det er viktig å bruke redningsvest, men et påbud er ikke veien å gå, sa næringsminister Monica Mæland den gang.

Forventer avgjørelse i sommer

Rasmus Hansson under finansdebatten

Regjeringen ønsker ikke påbud, men nå kan Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne ende opp med å være med på og tvinge gjennom forslaget.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Saken skal behandles i Stortinget 13. juni. Der håper Else-May Botten på flertall og nye regler allerede i sommer. Da kan hun være avhengig av Miljøpartiet De Grønnes ene representant.

– Miljøpartiet De Grønne kan støtte dette forslaget hvis det presiseres til å gjelde motorisert ferdsel på sjøen. Det blir feil om politiet skal måtte arrestere meg for å padle, ro eller seile uten redningsvest på en stille dag på sjøen, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til VG.

Påbudet skal gjelde alle fritidsbåter opp til åtte meter, mens kajakkpadlere er unntatt fra påbudet. Hansson sier partiet ønsker et generelt påbud om å ha på redningsvest i motoriserte fartøy på sjøen.

Hos Redningsselskapet er de svært fornøyde med det Stortingets næringskomité nå har kommet fram til.

– Jeg er veldig glad for at næringskomiteen viser mot og tar ansvar for sjøsikkerheten. Nyheten mottas med stor glede og entusiasme blant våre 46 redningsskøyter og alle oss andre i Redningsselskapet, sier generalsekretær Rikke Lind til NTB.

27 av de 34 menneskene som omkom i fritidsbåtulykker i fjor, brukte ikke redningsvest.

– Derfor kan mange bli reddet. Hvis redningsvesten bare er om bord, og det skjer noe på dekk, så hjelper det lite, sier Else-May Botten.