– Flere vil dyrke økologiske jordbær

Det kommer til å bli mer norske økologiske jordbær å få kjøpt i åra framover, tror produsentorganisasjonen Gartnerhallen.

Jordbær i hender

Slike bær vil ikke gartner Morten Bragdø spise av frykt for rester av gift.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Torsdag tok den profilerte sørlandsgartneren Morten Bragdø til orde for at all jordbærproduksjon burde være økologisk.

– Hvis vi kan unngå å få gift inn i kroppen vår synes jeg vi skal unngå det. Jeg nekter å spise jordbær som er sprøytet med gift, ​sa gründeren bak Randesund Planteskole i Kristiansand.

Flere vil ha øko-mat

Bragdø er lidenskapelig opptatt av mulighetene for å dyrke økologisk, og tilbyr seg også å lære opp hele det norske landbruket. Han mener de er uvitende og unødvendig trege med å dyrke uten gjødsel og sprøytemidler.

Morten Bragdø

Morten Bragdø: – Hvorfor i himmelens navn skal du spise jordbær som det er gift i?

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Alt tyder på at det går den veien Bragdø vil.

– Ja, det tror jeg. Interessen for økologiske produkter i Norge er økende, sier forsknings- og utviklingssjef Nina Heiberg i Gartnerhallen.

Hun legger til at de som stor grossist ser at det ikke har vært så lett å selge økologisk bær så langt.

– Folk har ikke vært villige til betale prisen, for det koster mer enn vanlige bær. De som dyrker økologisk får litt mindre avlinger, og det er mer arbeid med å dyrke økologisk.

Landbruksdirektoratet har laget en egen veiledning for økologisk dyrking av jordbær og bringebær, i håp om å øke produksjonen.

Nye krav til bruk av gift

Heiberg tror på en vekst i markedet for økologisk mat. Spesielt fordi mange unge er opptatt av å spise sunt og økologisk.

– Er bransjen klar til å henge med på den trenden?

– Ja, bransjen henger med og er oppdatert, sier Heiberg.

Hun mener produsentene vet godt at det ikke skal brukes sprøytemidler annet enn når det er behov for det.

1. juni kom det et nytt krav fra Mattilsynet om at all dyrking skal prøves etter andre metoder før sprøyting velges.

– Det er spennende. Du må tenke deg om og skrive rapporter i et kvalitetssystem for å få støtte. Det skal også føres sprøytedagbok, sier Heiberg.

– Ikke skadelig

Gartner Bragdø mener det tull å spise jordbær, der det kan være rester av gift. Heiberg forstår skepsisen, men mener det er liten grunn til bekymring.

Hun viser til at Mattilsynet jevnlig tar stikkprøver, og at de svært sjelden finner spor av mer gift enn grensene som er satt.

– Jeg har ikke problemer med norske jordbær. Dette er ikke noe vi vet hundre prosent, men vi vet ganske sikkert at det ikke er skadelig, sier Heiberg.

Det er plantene og blomstene som sprøytes, ikke bærene. Det sprøytes om våren og under blomstring. Det er også regler for de forskjellige midlene, som ikke kan brukes to, tre og fire uker før innhøsting.

Nett-TV:

Gartner Morten Bragdø mener alle bær dyrke økologiske jordbær.