Hopp til innhold

Det er fremdeles jordbærsesong hos Andreas: – Helt nydelig!

Bærene bugner og sesongen er uvanlig lang i år. Det mener forskeren er bare et gode.

Sesongen for norske jordbær bli ekstra lang i år

Gårdsgutten Andreas Myhrene (14) eeelsker jordbær og synes det er fantastisk at sesongen i år er uvanlig lang.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg står og veier jordbærkasser. Denne er ganske bra. 6, 8 kilo, sier gårdsgutten Andreas Myhrene.

– Hvor mye skal den være på?

– Cirka 6,8 kilo! Hehe. Hver kurv veier cirka 400 gram.

– Hva synes du om at det er så lang jordbærsesong?

– Helt nydelig! Jordbær er noe av det beste som finnes. De norske er best. Større, har mer smak og er rødere. Det smaker sommer og sol! sier Andreas nærmest oppglødd som et hjemmedyrket bær.

Jordbærsesongen har forskjøvet seg

Ja, det gjør det. Jordbær smaker sommer. I september. Og smaken av jordbærsommeren 2023 varer helt til oktober.

I jordbærtunnelene på gården i Sylling i Lier finnes hundrevis av meter med røde, modne bær. Ved enden av jordbærradene står altså 14 år gamle Andreas og veier kasser.
Det er fremdeles sesong.

Andreas er sønn av far sin, jordbærbonde Simen Myhrene, og et levende bevis på at jordbæret ikke faller langt fra kurven.

Sesongen for norske jordbær bli ekstra lang i år

Simen Myhrene er jordbærbonde. Aldri før har han opplevd maken til sen modning.

Foto: Anders Haualand / NRK

Begge har de en forkjærlighet for de røde, oppsvulmede bærene som er saftige og rike på C-vitaminer og kalium, og som nå ligger og byr seg frem, langt ut i september.

– Ja, de er forsinket på grunn av kald juli og august. Alt har forskjøvet seg. Normalt begynner vi å avslutte nå på denne tiden, sier far og jordbærbonde Simen Myhrene.

– Har du opplevd så sen modning før?

– Nei. Ikke så mye som nå. Det har vi ikke. Sånn pleier det ikke å være.

Les også Her råtner 30 tonn jordbær

Råtne jordbær

Plukker tonnevis av jordbær hver dag

Det er en uvanlig sesong. Forskjøvet, men likevel god, ifølge Simen Myhrene som har måttet holde igjen jordbærplukkerne.

Sesongen for norske jordbær bli ekstra lang i år

Jordbærplukkerne jobber fremdeles i Lier.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Han forteller at de plukker mellom fire og fem tonn hver dag. Dagen da NRK slenger innom, har det blitt plukket cirka tre og et halvt tonn jordbærbær på gården.

– Det er over 10.000 kurver, billedliggjør bonden for oss.

– Hvor lenge kan du holde på med plukkingen da?

– Så lenge det er sol, hehe.

Riktignok er det en del kart og blomster å spore; alt rekker ikke å modnes.

Men bonden forteller at det gjenstår å plukke rundt 70 tonn med bær. Det betyr fire uker til med innhøsting.

Sesongen for norske jordbær bli ekstra lang i år

Smaken av sommer – til langt på høst.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Slik er det også mange andre steder i Norge. Hva betyr det for prisen?

– Når har vi gått ned på pris. Det er jo så mye bær, jordbær følger jo etterspørsel og produksjon. De ligger på rundt 49,90 og 59, 90 kurven.

– Billigere enn i sommer?

– I hvert fall enn i juni, når etterspørselen er stor og produksjonen er liten, svarer Simen Myhrene.

Les også Været skaper utfordringar i jordbæråkeren: – Alle bønder drøymer om regn no!

Jordbær i jordbæråker

– Bra med lang jordbærsesong

Siv Fagertun Remberg er førsteamanuensis ved institutt for plantevitenskap på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hun sier at klimaet i år har vært spesielt utfordrende for produksjonen generelt.

– Men jordbær i tunnel, som hos Myhrene, er ikke av samme typen som dyrkes på friland. Det er en remonterende sort, den blomstrer og gir bær så lenge temperaturen er høy nok og dagen er lang og lys nok. Så mange vil høste til oktober.

– Men Myhrene sier det er uvanlig?

– Tunneler er ikke klimakammer. Den naturlige temperaturen vil påvirke veksten på plantene inne i tunnelen. Det er ikke et lukket system.

Siv Fagertun Remberg

Siv Fagertun Remberg sier jordbærsesongen kommer til å vare lenger i tiden fremover.

Foto: NMBU

Remberg påpeker at mer ekstremvær fører til utfordringer for dyrking på friland. Likevel er hun optimist.

– At sesongen varer til oktober og kanskje enda noen uker, er det egentlig bra?

Ja, jeg synes det er kjempebra å ha norske produkter så lenge på markedet. Spør du meg, sier jeg ja takk – og gjerne lenger også. Og med forskjellige plantetyper og sorter, så kommer jordbærsesongen til å vare lenger i tiden fremover.

At sesongen varer lenger, mener Remberg er et gode med tanke på klimautslipp og at man ikke trenger å importere jordbær fra utlandet.

– Ja, hele pakka egentlig. Jeg mener det er bra. Her skal produsenten utnytte dette til fordel for oss forbrukere ved å tilby denne varen som er ganske eksklusiv for oss.

Jordbær i Lier

Jula varer helt til påske. Og sommeren til oktober.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK