– Det er dramatisk å se skadene

Statsrådene Terje Søviknes og Jan Tore Sanner møter flom- og skredrammede på Sørlandet.

Statsråd

– Dette er en kraftig påminnelse om at vi må jobbe enda hardere med forebyggende arbeid knytta til flom- og skredsikring, sier Søviknes.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Vi ser hvor sårbare vi er, så det er viktig at man forbereder seg for mer uvær og sterkere krefter, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Sammen med olje- og energiminister Terje Søviknes besøker han i formiddag flomrammede i Kristiansand og Vennesla.

Første befaring er ved Tovdalselva, der statsrådene møter ledelsen i parkettfabrikken Boen Bruk, som har fått elva tvers gjennom lokalene, og har skader for flere millioner kroner.

Boen Bruk

Store vannmasser strømmet gjennom lagerbygningene til Boen Bruk på Tveit i Kristiansand.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Jeg vil bare uttale meg om Boen Bruk, og vi har fått den hjelpa vi trenger. Men det er litt kaos, sier logistikkansvarlig Tom Jørgensen.

– Det er dramatisk å se skadene. Heldigvis har ikke liv gått tapt, sier Søviknes.

Han mener dette er en kraftig påminnelse om at det må jobbes enda hardere med forebyggende arbeid knytta til flom- og skredsikring.

– Dette er et tidsskille for Agder-fylkene. Vi snakker om en femhundre-års flom.

Statsråder på Boen broa

Statsrådene besøkte først parkettfabrikken Boen Bruk, der elva rant tvers gjennom lokalene. Ferden går videre til beboere som ble utsatt for jordras.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Kritiske flomofre

I går fortalte NRK at kommunene ikke har noen oversikt over hvor mange som har måttet evakuere boligene sine på grunn av oversvømmelse og flom. Bare rasrammede, eller utsatte, blir tatt hånd om.

I alt 16 boliger i kommunene Kristiansand, Songdalen og Vennesla har blitt evakuert på grunn av jordras eller fare for dette.

Grenda Drangsholt i Kristiansand ble fullstendig oversvømt, og innbyggerne er kritiske til at de ikke ble tilbudt hjelp av kommunen eller nødetater.

Oversvømt hus i Tovdalselva

Grenda Drangsholt i Kristiansand ble fullstendig oversvømt da Tovdalselva gikk over sine bredder. Beboerne måtte evakuere seg selv.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Da strømmen gikk, hørte jeg et bulder i kjelleren

Etter besøket ved Tovdalselva, gikk turen nord i Kristiansand, til Mosby, på grensa til Vennesla. Husene som ligger ved Otra opplevde dramatiske døgn:

– Da strømmen gikk, hørte jeg et bulder i kjelleren. Da løp jeg ned, og så en vannstråle sto opp av toalettet. Vi hadde to minutter på oss til å berge ett lass hver, sier en av beboerne.

– Vi er vant til å leve med elva, men å få kloakken opp i vannklosett og sluker i dag, burde være unødvendig.

De legger ikke noe mellom, til tross for at beredskapsleder i kommunen, Sigurd Paulsen, står ved siden av.

– Dette er erfaringer vi må ta med oss, for vi har jo ikke hatt det sånn før, sier Paulsen.

Men han får kjapt svar:

– Vi har hatt det sånn før. I 87 var det femten cm høyere, sier en av huseierne.