– Det har vært dramatisk for folk

Forsikringsselskapene regner med å få inn rundt 1 600 skader totalt på Sørlandet som følge av flommen.

Flom Lyngdal

Sissel Fleseland i Lyngdal er blant dem som har fått hjemmet rammet av flom.

Foto: Sander Heggheim / NRK

– Det har vært kraftig og langvarig nedbør de siste dagene, og det har vært dramatisk for folk som har vært midt oppi det, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Emma-Elisabeth Vennesland

Emma-Elisabeth Vennesland sier det har vært dramatisk for dem som har vært midt oppe i flommen.

Foto: Pressefoto

Ifølge Vennesland har det kraftige regnværet i både Agder-fylkene, men også Rogaland, gitt stengte veier, jordras og fulle kjellere.

– Rundt 90 prosent av alle skadene er meldt inn Agder-fylkene. Vi ser at det er Farsund, Lyngdal, Vanse, Kristiansands-området og Birkeland som har tatt støyten, sier hun.

Flere hundre saker

Hun forteller at forsikringsselskapet If til nå har mottatt 175 saker fra private. Det gjelder både skader på bil, båt og bygning.

– Det er en prognose på at vi vil ende opp med 300 og 350 saker på det private markedet totalt. På næringsdelen har vi fått rundt 50 saker inn til oss, og regner med at vi ender opp på rundt 100 saker, sier Vennesland.

Også Frende forsikring melder om pågang. Selskapet har ti prosent av markedet i Agder-fylkene, og har så langt fått inn 200 saker. Selskapet forventer rundt 120 000 kroner per skade.

– Vi har fremdeles mange saker igjen som ikke er ferdig registrert, sier skadesjef på bygning i Frende Forsikring, Yngve Amundsen Høvig til NTB.

I Lyngdal var det dramatisk i natt. Nærmere førti beboere ble evakuert etter at en bekk hadde gått over sine bredder.

Bygninger og infrastruktur

Stort sett dreier det seg om skader på infrastruktur og bygninger.

– På en dag som denne er det viktig å fremheve at brannvesenet har gjort en kjempeinnsats og stått på natt og dag. I mange av husene har de fått ut vannet. Nå starter en ganske omfattende prosess med å få ut alt vannet, og så skal alt tørkes før alt kan utbedres, sier Vennesland til NRK.

Oversvømt hus i Tovdalselva

Kraftig regnvær og bekker og elver som har gått over sine bredder har gitt fulle kjellere.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Hun oppfordrer folk til å fortsatt følge nøye med på været, og ta en tur rundt på eiendommen sin, og sjekke at vannet har fritt leide.