Hopp til innhold

– Dette er en statistikk norsk helsevesen ikke kan leve med

Kjersti Toppe (Sp) mener det er en skandale at helsevesenet ikke klarer å lære av egne feil når pasienter tar selvmord.

toppe

Det er skandale at sykehusene ikke lærer av egne feil når pasienter tar selvmord under deres behandling, mener Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Er det noe helsevesenet må, så er det å lære av egne feil. Det er første bud i sikkerhetsarbeidet. At man ikke klarer dette, er en skandale, sier Kjersti Toppe, nestleder i helsekomiteen på Stortinget og helsepolitisk talsperson i Senterpartiet.

NRK har gransket 200 selvmord i årene 2014 til 2016, hvor psykisk syke har tatt sitt eget liv under eller rett etter behandling. I nesten av halvparten av sakene brøt sykehusene og institusjonene helselovene. Det vil si at behandlingen pasientene fikk før de begikk selvmord, ikke var god nok.

– Dette er systemfeil når det er så mange selvmord, sier Toppe.

Direktør i Helsetilsynet Jan Fredrik Andresen er sterk kritisk til måten sykehusene tar tak i tilsynsrapportene på.

– Vi benytter mange anledninger til å påpeke at sykehusene repeterer feil, og det er skuffende, sier Andresen om at feilene gjentar seg.

And2

Direktør i Helsetilsynet, Jan Fredrik Andresen, sier sykehusledelsen ikke tar på alvor feilene de påpeker i tilsynsrapportene.

Foto: Svein Ommundsen

– Jeg forventer at en administrerende direktør har kvalitetsdimensjonen oppe på sitt bord hver dag, og ikke bare er interessert i økonomi, men også spør: Hvordan står det til ute i den tjenesten jeg er ansvarlig for? sier Andresen.

Toppe er enig med direktøren i Helsetilsynet.

– Dette er et ledelsesproblem. Dette må på bordet hver eneste dag i ledelsen og styrene i helseforetakene, sier Toppe.

Hun sier det er viktig at det er satt av nok ressurser for å kunne jobbe med det, samtidig må det være fokus på dette i ledergruppa og ikke bare effektivisering og økonomi.

Tåler ikke politisk en så dyster statistikk

Toppe sier at det øverste ansvaret ligger på politikerne.

– Jeg mener at man politisk sett ikke kan tåle å ha en slik statistikk i norsk helsevesen, sier Toppe.

Det er også viktig å plassere ansvaret nedover til styrene og direktørene. Hun mener man har visst om dette i mange år, uten å ta det alvorlig.

Nå ber hun helseminister Bent Høie om å komme på banen.

– Jeg har opplevd at helseminister Bent Høie har skygget denne problemstillingen og det mener jeg han ikke bør gjøre lenger, sier Toppe.

Hun sier hun forventer at Høie nå er en tydelig helseminister som hjelper og setter krav til norsk psykiatri, og som hindrer at de tar sitt eget liv der de skulle være tryggest, nemlig i det offentlige helsevesenet.