NRK Meny
Normal

Zina`s streetart blir direktesendt valgkvelden

– Jeg kan ikke avsløre hva jeg skal lage, sier Zina. Valgdagen stiller hun i NRK Sapmi sin direktesendte valgsending ved siden av politikerne. Men med sprayboks i hånden.

Linda Zina Aslaksen

FARGERIK: Med sprayboks og maske skal Zina lage kunst på direkten, mens valgresultatene tikker inn til NRK Sápmi.

Foto: Privat

– Jeg gleder meg, sier Zina.

Nå stiller hun opp på et kunststunt. Et direktesendt stunt.

Zina er artistnavnet til Linda Aslaksen. Hun har bodd i London i flere år, hvor hun aktivt jobbet som streetartist.

Hun har i flere år blitt omtalt som en trendsetter i metropolen, på grunn av sine bilder og facinerende motiver.

Valgdagen skal hun lage et kunstverk, eller streetart, i NRK Sápmi sin direktsendte valgsending. Den streames på nett og DAB, og radiospilleren.

Fortid, nåtid og framtid

Hva er det du skal lage under sendingen?

– Det kan jeg ikke avsløre. Jeg tenkte jeg skal gå gjennom fortid, nåtid og fremtid. Skildre forskjellige elementer, ting som har skjedd og det som skjer nå. Jeg skal ikke gi en løsning, men noe som forhåpentligvis kan motivere og gi styrke, sier Zina.

Hun stiller med spraybokser og maling. Hun er ikke redd for farger. Hverken blått, rødt, gult eller brunt. I London jobbet hun ofte med fargen blå.

Zina kunst

KUNSTNERSAMARBEID: Ett av verkene til Zina som hun har laget sammen med kollega Anders Sunna.

Foto: Privat

– Zina blir en rød tråd i sendingen, eller, det er kanskje kulere å si at hun blir en svært fargerik tråd i sendingen vår. Hun er nemlig et helt fargekart. Ingen av oss aner hva hun tenker eller lager, det gir nerve og nyskjerrighet, sier nyhetsredaktør i NRK Sápmi, Jan Rune Måsø.

Fra sendestart klokken 20.00, frem til sendeslutt klokken 01.00, skal streetarten ta form.

Lover overraskende avslutning

Samtidig som valgresultatene til Sametingetvalget blir tydeligere, så får seerne oppleve hvordan kunsten til Zina blir tydeligere, inntil verket er ferdig. Når seerne får se Zinas syn på et lerret, har kanskje politikerne også blitt litt klokere, på sine fremtidsvyer og valgresultater.

– Men avslutningen blir ihvertfall en surprise, sier Zina.

Er du nervøs for hvordan det går?

– Ja! Det var derfor jeg sa ja til dette! Hver gang jeg er redd for noe, så må jeg gjøre det. Noe som er ukjent og nytt må jeg bare prøve, sier hun om direktesendingen.

Linda Zina Aslaksen

LONDON: Zina under et NRK opptak i London for noen år siden.

Foto: NRK

Fra London til Sápmi

Zina har røtter i nord. Hun flyttet fra London til Alta. Reisen har vært en identitetsreise. En slik reise som også Sametingsvalget er bygget og tuftet på.

Hvordan var det å flytte fra London til Sápmi?

– Dette var noe som var nødvending, det har vært styrkende for meg å bli kjent med mine røtter. Jeg kan ikke reise rundt i verden, uten å kjenne min egen bakgrunn, sier hun.

I valgsendingen kommer blandt annet sametingspresident Vibeke Larsen, presidentkandidat for NSR Aili Keskitalo og Ronny Wilhelmsen (Ap). I tillegg dukker også tidligere rikspolitiker Helga Pedersen opp. Det blir politisk analyse, iblandet kultur og kunst.

Det er blir også sendt live fra Oslo, Trondheim og Tromsø der det er valgvaker. Slik knytter NRK det samiske valget sammen over hele landet.

Spraŧkoffert

ARBEIDSVERKTØY: Det er slikt utstyr Zina har med seg når hun arbeider.

Foto: NRK

Kanskje stemmer jeg i år

– Jeg er ikke den som følger mest med på politikken. Det er faktisk søsteren min som har fått meg mer engasjert. Hun vil jeg skal stemme. Hun er min inspirasjon til å gjøre dette, sier hun.

– Kanskje det blir første gang jeg stemmer i år. Jeg registrerte meg i vår til sametingets valgmanntall, sier Zina.

NRK Sápmi har tidligere laget Reinflytting minutt for minutt, men nå er det altså politikk og streetart stunt som gjelder, i et noe kortere format.

Underveis kan publikum også være med på livechat i nyhetssenteret hvor man blandt annet kan stille spørsmål til gjestene i sendingen.