NRK Meny
Normal

Vil sette fokus på tabubelagt tema

– Det er viktig at også vi unge snakker om overgrep, for å forhindre flere overgrep, sier Malén Hammer (15), som sammen med medelever i dag arrangerer temadag i Tana om overgrep.

Illustrasjon ALT VI IKKE SER

Denne tegningen er illustrasjon for filmen «Alt vi ikke ser».

Hvert år fra 1. klasse har en 9. klasse ved Seida skole i Tana laget film. I åttende satte de i gang med et seriøst prosjekt. De ønsket å lage en film med mening. De ønsket å gjøre en forskjell, de vil snakke om et tabubelagt tema og de har laget en kortfilm av, om, for og med barn - om overgrep - slik de ser det med egne øyne.

Temadag

Filmen som heter «Alt vi ikke ser» vises for første gang for publikum i Tana i dag. De har valgt å sette filmen inn i en større kontekst, og å lage en større temadag av dette. Derfor arrangerer de et foredrag, for å synliggjøre tematikken.

Guro Saniola Bjerk

Guro Saniola Bjerk håper på fullt hus i kveld.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Blant annet kommer Stine Sofie Stiftelsen fra Kristiansand, politiet og helsesøster. I
tillegg skal Filmfantomene selv fortelle om dilemmaene og utfordringene de møtte når de valgte å lage en så seriøs film.

– Om vi kan bidra til at flere snakker om dette, at barn får kunnskap og om bare én tør ta mot til seg, og slipper unna, da har vi fått til noe, mener Mads Saua Balto.

– Så viktig at det overgår alt

Ungdommene skal selv lede temadagen. En som har vært med på å arrangere og støtte filmen er Guro Saniola Bjerck. Hun håper å se mange på miljøbygget kl. 17 i dag, og forteller at både foredraget og premieren er gratis.

– Det finnes sikkert mye hyggeligere og morsommere ting å gjøre en fredagskveld, men dette er så viktig at det overgår alt, og jeg håper at det kommer mange, både fra bygda og andre plasser rundt. Dette bør man ha med seg om man er engasjert i samfunnet, mener hun og forteller at hun har en overraskelse, en ekstra gave, til de som kommer.

Saniola Bjerck sier at dette er et arrangement som burde vært arrangert alle steder, og med jevne mellomrom.

Malén Tapio Hammer

Malén Tapio Hammer er regissør på filmen.

Foto: PRIVAT

– Jeg har selv aldri opplevd at det har vært en sånt arrangement noe sted, så jeg tror det er på høy tid at temaet blir synliggjort og at man tør å prate om det. At man tør å si fra om man føler ubehag for noe. Det hadde vært viktig for alle ungdommer å ha overgrep som tema.

Gruer og gleder seg

Hun forteller at ungdommene både gruer og gleder seg til dagen.

– Dette har virkelig betydd noe for dem. De har fått mange tanker og jobbet godt gjennom temaet. De visste lite om temaet på forhånd fordi de ikke hadde snakket så mye om det før, men nå har de virkelig fått øynene opp, sier Saniola Bjerck.

Malén Hammer og Mads Saua Balto har regien på filmen «Alt vi ikke ser» og Henriette Skytterstad har hovedrollen. Filmen har også gått videre til fylkesfinale på UKM, og den skal vises under Amandusfilmfestivalen på Lillehammer (6.-8.april).