Vil utsette kommunereformen

Kommunestyret i Tysfjord vedtok i tirsdagens møte å søke om utsettelse i prosessen med å slå sammen kommuner. Tiden er for knapp, mener SV.

Det er fare for at andre må ta seg av om denne kommunen skal reformeres eller ei.

Det er en reell fare for at andre må ta avgjørelsen om denne kommunen skal reformeres eller ikke.

Foto: Sander Andersen / NRK

Tysfjord kommune ber regjeringen om ett års utsettelse på å ta en avgjørelse om endring i kommunestrukturen. Det ble vedtaket under tirsdagens kommunestyremøte.

Forslaget kom fra Sosialistisk venstreparti.

Kommunestyret møtte uten innstilling i saken om kommunereformen på tirsdagens møte.

Les: Tysfjordordfører om sammenslåing: – Nå har vi kun to alternativer

Lite aktiv

Opposisjonspartiene var sterkt kritisk til framdrifta i saka fra kommunens side der Lars Filip Paulsen fra Felleslista mente kommunen, med få unntak, har vært svært lite aktiv i forhold til de andre kommunene.

Lars Filip Paulsen mener det har gått for sakte i prosessen når det gjelder kommunereformen.

Lars Filip Paulsen mener det har gått for sakte i prosessen når det gjelder kommunereformen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Vi har hatt manglende planer i forhold til de møtene vi har deltatt på. Vi har vært uforberedt, møtt med tomme hender. Møtt egentlig kun for å lytte. Man er ikke proaktiv, og har ikke deltatt i reelle dialoger. Vi stiller ikke krav, og ei heller forventninger.

Ordfører Tor Asgeir Johansen mente ikke det var det som var i veien at det ikke var gjort noe. Han tok avstand fra at kommunen møtte med tomme hender, og trøstet seg med at andre kommuner har det nok likedan.

Ordfører Tor Asgeir Johansen

Ordfører Tor Asgeir Johansen

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Mange faktorer har gjort at vi ikke har akselerert. Det har ikke gått fort, medga ordføreren uten å komme nærmere inn på hvorfor tempoet i prosessen har vært så laber.

Les: Et stort flertall av innbyggerne vil dele denne kommunen

Lik på kjøpet

Filip Mikkelsen (Felleslista) betegnet sin egen kommune som temmelig livløs, og selv om han stemte imot forslaget fra SV, syntes han likevel det ikke var så ille.

– Det er få som vil ha Ballangen og Tysfjord med i selskapet. Og det er en grunn til det. Vi har 50 millioner i minus. Hvem vil ha lik med seg i fremtida? Men toget går uansett

Filip Mikkelsen er redd for at regjeringen vil ta den endelige avgjørelsen for Tysfjord.

Filip Mikkelsen er redd for at regjeringen vil ta den endelige avgjørelsen for Tysfjord.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

hva vi foretar oss. I juni skal vi avgi et svar. Oppdraget er at Fylkesmannen i oktober skal ta en oppsummering og anbefaling overfor regjeringen. Det endres ikke. Så vi skal bare lene oss tilbake, og vente til at andre tar den beslutningen. Det er kanskje det sikreste for Tysfjord kommune. Skal vi slippe å ta beslutninger, skal vi følge SV sitt forslag.

Les også: Kommunereformen i Nord-Salten: –Vi har tre alternativer