Vil ha gruvetilhengere i mantallet

Tidligere leder i gruvefagforeninga " Nordens Klippe" i Sør-Varanger, Henning Bråten oppfordrer nå gruvetilhengere til å melde seg inn i samemantallet. Han er glad for at AP `s sametingspresidentkandidat Helga Pedersen nå har snudd og er positiv til gruvedrift. Dette gjør det lettere å snakke om næringsutvikling i Finnmark tror han.

Korte nyheter

 • Ishockeys ukjente urfolkshistorie

  I den kanadiske podkasten «This Is Hockey Culture» siste episode belyser journalist Katherine Pitré de amerikanske urfolkenes bidrag til sporten hele verden i dag kjenner som ishockey.

  Ishockey startet som «baaga`adowe» (Ojibwe-språket), en forløper til lacrosse, sporten som av europeiske kolonister senere ble utviklet til dagens ishockey. Lacrosse anses som ett av de første reelle kulturutveklslinger mellom urfolk og europeiske innvandrere på det amerikanske kontinentet.

  Det finnes også tidligere bevis på at ballspill på is blant nordamerikanske urfolk var utbredt.

  Video VM Ishockey: Norge - Canada, målene
  Foto: Nyhetsspiller
 • Nødvendig tillatelse for elektriske ferger

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt tillatelse til at Kystnett AS bygger ei 66 kilovolts kraftledning fra Ulvsvåg til Bognes i Hamarøy kommune. De har også gitt konsesjon til en ny transformatorstasjon på Bognes. Tillatelsen gjør at Statens vegvesen kan elektrifisere fergene fra Bognes. Les mer i pressemeldingen fra NVE.

  Kaos ved fergeleia Bognes.
  Foto: Helge Westermann
 • Valgt ut tomter til omsorgsboliger

  Styringsgruppen for prosjektet helsehus i Hamarøy har kommet med sine anbefalinger om hvor omsorgsboliger i Hamarøy kommune bør bygges. Det er tidligere vedtatt at det skal bygges ti tomter på Drag og ti tomter på Oppeid. På Oppeid er anbefalingen å rive miniboligene ved sykehjemmet, legekontoret og legevakt. På Drag er anbefalingen å bygge i tilknytning til Dragstunet, på en av de to tomtene ved nedlagte Margits Minne i Drag sentrum, skriver Avisa Nordland. Disse tomtene har også nærhet til legekontor.

  "Margits Minne" i sentrum av Drag.
  Foto: Sander Andersen / NRK