NRK Meny
Normal

Vil flytte samiske barn fra skolen

Tromsø bystyret foreslår å flytte de tre samiske klassene fra Prestvannet skole til andre skoler i byen på grunn av plassmangel. Enkelte foreldre reagerer på dette forslaget, og skal diskutere dette i kveld.

Barna fra Prestvannet skole

Tromsø bystyret vurderer å flytte de samiske elevene til annen skole.

Foto: Sigve Nedredal / Frilansfotograf

Tromsø kommune sliter nå med plassmangel på enkelte byskoler. Dette gjelder også Prestvannet skole hvor 35 samiske elever foreslåes nå flyttet til andre skoler. Men foreldrene godtar ikke dette og arrangerer foreldremøte i kveld.

Barna trives og det er ingen mobbing

Berit Margrethe M. Kemi er foreldre til en samisk elev ved Prestvannet skole. Hun sier at hennes jente trives godt på skolen, og sier at det ikke finnes mobbing av de samiske elevene på skolen.

Like god tilbud som nå

Byråd for utdanning i Tromsø, Anna Amdak Fyhn lover at de samiske elevene skal få like god tilbud som nå, selv om de kanskje må flytte til en annen skole. I tre av byskolene er det trangt om plassen, så derfor må man se mulighet om man kan flytte de samiske elevene til enten Workinnmarka skole eller Fagereng skole.

Skolestrukturen for byens barneskoler er nå til høring, så Amdak Fyhn ønsker innspill på hvordan innbyggerne ønsker det framtidige skolestrukturen. Høringsfristen er 20. januar i år. Skolestrukturen i Tromsøby blir tidligst behandlet i bystyret i mars måned i år, sier politisk rådgiver for byrådet, Andreas Willersrud.

Samisk blir svekket

Risten Áile Tonstad Mienna

Risten Áile Tonstad Mienna sier at de som foreldre er redd for at samiskundervinsningen vil bli svekket ved at samiskklassene blir flyttet til annen byskole.

Foto: Privat

Foreldrene til de samiske elevene på skolen holdt foreldremøte i går kveld hvor man diskuterte forslaget fra kommunen. Risten Áile Tonstad Mienna sier at foreldrene er redd for at barna deres vil få svekket samiskundervisning hvis de blir flyttet til en annen skole. Skolen har i mange år jobbet med å få et bra miljø blandt de samiske og norske barna som er ved skolen.

Tonstad Mienna sier også at de diskuterte en egen samisk skole i byen, men at dette ikke er aktuelt ennå.