NRK Meny
Normal

Drar igang joikekonkurranser

Samisk musikkfestival drar i gang delfinalene. I kveld får en joiker sikret seg plass til neste års Sámi Grand Prix.

Sámi Grand Prix

Sámi Grand Prix arrangeres tradisjonen tro påskeaften i Kautokeino, der deltakerne kommer fra hele Sápmi.

Foto: Johan Ante Utsi

Samisk Musikkfestival gikk nye veier i fjor da de valgte å arrangere delfinaler i joiking i forkant av den tradisjonsrike sang- og joikekonkurransen Sámi Grand Prix. Motivasjonen var å få opp interessen for joik og å stimulere til økt deltakelse blant joikere i Norge, Sverige, Finland og Russland. Vinneren av delfinalen sikrer seg nemlig en plass i Sámi Grand Prix.

I kveld er de på plass på samfunnshuset i Karasjok, og arrangørene håper at mange tar turen når arrangementet starter klokken 21:00. Alle er velkommen til å delta og man behøver ikke å joike en helt ny joik for å bli vurdert.

Samisk Musikkfestival vil arrangere delfinaler i joik i alle de fire landene hvor samer bor. I Sverige vil joikekonkurransen bli arrangert i Jokkmokk under den årlige vintermarknaden i februar. I Finland vil delfinalen bli arrangert i Heahtá, men det er foreløpig ikke bestemt tidspunkt.

Sted og tidspunkt er heller ikke avgjort når det gjelder Russland.

– Vi har samarbeidspartnere der som vil stå for arrangementet, mens vi vil kåre vinneren som deretter tilbys en plass i joikefinalen, sier Vars.

Foreløpig arrangeres det bare delfinaler i joikedelen, men produsenten ser ikke bort ifra at de i fremtida også kan arrangere delfinaler i sangdelen.

– Det vil selvsagt kreve litt mer, vi må ha på plass musikere og egnet lydanlegg til det. Vi vil unngå at det skal bli en slags «karaokekveld», så da krever det også litt ekstra. Vi har ikke planlagt noe slikt til i år, sier Vars.